Kouvolalaisräppärit jännittävät hevimiehiä festaridebyytissään

Pioneerifestivaali pyörähtää käyntiin perjantaina Korialla, Kouvolassa. Nimekkään esiintyjälistan seasta löytyy myös ensimmäistä kertaa musiikkifestivaaleilla esiintyvä Nost3 & Protro.

viihde
Räppärit seisovat Korian Pioneeripuistossa
Nost3 & Protro nousee perjantaina ensimmäistä kertaa festivaalilavalle.Juha Korhonen / Yle

Kolmas Pioneerifestivaali käynnistyy Kouvolassa perjantaina. Musiikkitapahtumaan on kahmittu tänä vuonna runsaasti nimekkäitä artisteja. Lavalla nähdään muun muassa Eppu Normaali, Kotiteollisuus, Stamina, Petri Nygård, Kaija Koo, Apulanta, Klamydia ja Viikate.

Festivaalipäällikkö Jyrki Heinola kertoo, että esiintyjälistasta tuli hyvin nimekäs osin sattumalta, kun odotettua useampi eturivin artisti lähti mukaan.

- Siinä oli pari sellaista bändiä, joista jätettiin tarjous ja bändit vain jäi. Sitten ne otetaan eikä lähdetä perumaan, Heinola nauraa.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui arviolta 3 000 – 4 000 ihmistä. Heinola odottaa kävijämäärän kasvavan noin kolmanneksella. Hänen mukaansa artistien palkkiot kasvavat koko ajan.

- Lipputulot eivät riitä keikkapalkkioihin. Oheismyynti ja sponsorit ovat isossa roolissa. Esimerkiksi Kouvolan kaupunki maksaa Eppu Normaalista puolet.

Uutuutena tämän vuoden Pioneerifestivaalilla on ravintola Ruumishuone. Aikoinaan varuskunnan käytössä ollut kivirakennus muuntautuu anniskelualueeksi ja ruokapaikaksi.

- Se saattaa olla myös perunakellari, mutta olen kuullut juttuja, että siellä on sodan aikana säilytetty vainajia. Sisälämpötila on noin 12 astetta, Heinola kertoo.

Hauist ja Penkkii hevimiesten keskellä

Korian Pioneeripuistossa järjestettävä festivaali ei ole musiikin suhteen kangistunut tiettyihin tyylilajeihin. Musiikkilajit raskaasta rokista rappiin ovat hyvin edustettuina. Mukana on myös festariensikertalainen, kouvolalainen räppärikaksikko Nost3 & Protro.

Turha meihin on hyviä tomaatteja tuhlata.

Nost3 & Protro

- Olemme aikaisemmin soittaneet baareissa ja kaiken maailman kissanristiäisissä. Saa nähdä. Vähän pelätään, että miten kovat hevimiehet ottaa meidät vastaan, kaksikko pohtii.

- Sieltä voi lentää lavalle sitä sun tätä. Mutta eiköhän ihmiset sen verran osaa käyttäytyä, että jättävät meidät omaan arvoomme. Turha meihin on hyviä tomaatteja tuhlata.

Duo nousi ihmisten tietoisuuteen YouTubeen lataamallaan musiikkivideolla ”Hauist ja Penkkii”, jossa kaksikko uhoaa humoristisesti puntteja nostellen. Video on katsottu satoja tuhansia kertoja. Palautetta on tullut puolesta ja vastaan.

- Kun tämän näköiset kaverit laulavat tuollaista, niin kyllä se ärsyttää automaattisesti joitakin. Ehkei me ihan tosissamme oltu, miehet myöntävät.

Tykkääjiäkin on ollut sen verran, että Nost3 & Protro pääsee tänä kesänä tekemään toistakymmentä keikkaa. Ensimmäinen omakustanteinen levy ilmestyi helmikuussa.

Pioneerifestivaali alkaa alkuillasta perjantaina ja päättyy Viikatteen keikkaan, joka alkaa lauantaina puoliltaöin. Tapahtuman suositusikäraja on 14 vuotta.