Mullit Padassa ja Aikuiset Naiset suopotkupallon MM-kisoissa

Maailmanmestaruuksia ratkotaan Hyrynsalmen Vuorisuolla kolmattatoista kertaa. Perjantaina ja lauantaina suolla painelee 5 000 pelaajaa ja 500 joukkuetta. Joukkueet ottavat pelit tosissaan. Otteluiden välinen vapaa-aika sujuukin sitten rennosti.

Kotimaa
Yleisöä suopotkupallon MM-kisoissa 2012
Minna Heikura / Yle
Mies rämpii suopotkupallon MM-kisoissa 2012
Kaksipäiväisessä tapahtumassa suolla juoksee ja rämpii 5 000 pelaajaa ja 500 joukkuetta.

Nelin kontin, Kenkä lentää, Mullit padassa. Tämän nimisiä joukkueita nähdään suolla. Naurettavien nimien ei pidä antaa hämätä. Suopotkupallo on tasokasta. Ulkomaalaisvahvistuksiakin on monessa porukassa. Kokonaisia joukkeita on tullut ainakin Venäjältä, Saksasta, Ruotsista ja Espanjasta.

Pelikentät ovat totuttuun tapaan upottavan märät. Peli on täyttä urheilua, muttei aivan tavallista jalkapalloa, kertoo suopotkupallon markkinointipäällikkö Tiina Ruotsalainen.

- Kentällä pääsee upottavassa kohdassa konttaamalla helpoimmin eteen päin.

Taivalkoskelaisjoukkue HC-Eläkeläiset mitteli perjantain avausottelussa tasatuloksen 1-1 espanjalaista Toros Rojos -joukkuetta vastaan. Eläkeläisten kapteeni Sami Luokkanen kertoi valmistautuneensa peliin hyvällä aamiaisella.

- Syötiin pekoni-muna-hotelliaamiainen teltassa ja siltä pohjalta lähdetään.

Suopotkupallossa osa kentistä on niin märkiä ja upottavia, ettei juokseminen onnistu. Palloa kuljetetaan hitaasti, välillä nelin kontin ryömien. Loppuuko hitaassa pelissä kärsivällisyys?

- Ei siinä kärsivällisyys lopu vaan kunto, kommentoi Luokkanen.

Ruotsalainen: Taktikoinnin paikka

Hyvää peliä pääsee pelaamaan, kun joukkueessa on erikokoisia ja -painoisia pelaajia, kertoo tapahtuman markkinointipäällikkö

- Märimmillä paikoilla kevyemmät pelaajat etenevät näppärämmin kuin painavat ja rotevat, sanoo Tiina Ruotsalainen.

Vuorisuolle on ajettu kuivaa maata. Ulkoiset puitteet ovat täksi vuodeksi uudistuneet pelaaja- ja yleisöystävällisemmiksi. Markkinakojujakin on noussut alueelle. Ravintoloiden ruoka on monipuolistunut.

Mikko tuo ulkomaalaisia suolle

Suopotkupallo kansainvälistyy puskaradion kautta. Madridissa asuva suomalaismies Mikko Kallio on yksi tärkeä tekijä kansainvälistymisessä. Mies on joukkueenjohtaja espanjalaiselle Toros Rojosille ja monikansalliselle Mundo Latino -joukkueelle.

- Kolme vuotta sitten tultiin Espanjasta joukkueella. Nyt on kaksi joukkuetta, toinen Etelä-Amerikasta ja toinen Espanjasta. Ensi vuonna tuomme neljä joukkuetta. Tulossa ovat joukkueet Meksikosta ja Kolumbiasta, Mikko kertoo.

- Kaikki ulkomaalaiset, jotka tänne suolle tulevat, ovat todella innokkaita alusta asti. Heillä itsellään ei ole kotimaissaan tällaisia olosuhteita. Ei ole soita. Ei löydy pelikenttiä, Mikko Kallio sanoo.

Joukkueet ovat varustautuneet suopotkupallofestariin monenlaisin budjetein.

- Suopotkupalloelämää voi viettää kahdella eri tavalla. Metsään majoittuneille joukkueille suopotkupalloilu on edullista. Kun vuokrataan mökkiä tai asutaan hotellissa, saa tähän menemään satoja euroja, sanoo Tiina Ruotsalainen.