1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taksiliikenne

Säästöt vähentävät taksamittarin nakutusta

Taksien taksat ovat nousseet kahden viime vuoden ajan. Taksiyritysten liikevaihdon osalta suunta on ollut toinen.

Kuva: Yle

Kuntien säästöt ovat iskeneet taksiyrittäjien kukkaroon. Keski-Suomessa taksitoiminnan kannattavuus on laskenut jo parin vuoden ajan siitä huolimatta, että taksien taksat ovat nousseet samassa ajassa noin 7-8  prosenttia.

Karkeasti arvioiden taksiyritysten liikevaihto on parin vuoden aikana pudonnut Keski-Suomessa 5-10 prosenttia. Keski-Suomen taksiyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Harri Holttisen mukaan syynä on taksien vuosittaisten ajojen väheneminen.

- Taksien vuotuiset kilometrisuoritemäärät ovat laskeneet koko maakunnassa Jyväskylää lukuunottamatta. Tämä johtuu siitä, että kunnat ovat karsineet omia palveluitaan ja kilpailuttaneet koululaiskuljetuksia.

Taksilupia vara jopa karsia

Taksialan kannattavuuden kehitys ei toistaiseksi ole näkynyt myönnettyjen taksilupien määrässä. Keski-Suomen taksien lupakiintiö on pysynyt parin viime vuoden ajan ennallaan.

Holttisen mukaan taksilupia ei ole Keski-Suomessa tarpeen lisätä, pikemminkin päinvastoin.

- Uskoisin, että parin vuoden sisällä suunta on liikennelupien osalta laskeva. Yksittäisten taksien määrä vähenee Keski-Suomessa, hän arvioi.

Maakunnassa on tällä hetkellä alle 500 taksilupaa. Niistä yli 160 on Jyväskylässä.

Kypsien ihmisten ammatti

Keski-Suomessa taksiyrittäjällä ei ole vaikeuksia saada työvoimaa. Laukaassa toimiva taksiyrittäjä Seppo Tarvainen kertoo saavansa itse yhteydenottoja töitä etsiviltä kuljettajilta.

Osassa maata pula taksinkuljettajista on kuitenkin todellinen. Esimerkiksi Lahdessa taksinkuljettajapulan ennakoidaan kärjistyvän parin vuoden päästä, kun suuri osa nykyisistä taksinkuljettajista siirtyy eläkkeelle.

Suomessa taksinkuljettajien keski-ikä on korkea. Yli puolet taksia työnään ajavista on yli 50-vuotiaita. Toisaalta tämä on taksialalle ominaista, sillä taksilupa saadaan harvoin alle 30-vuotiaana.