Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija

- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.

Hannu Taanila oli juhlapuhujana tämänvuotisessa Joelin päivän vietossa Savonlinnassa. Päivä alkoi kirjailijan patsaan kukittamisella. Luettavaksi Taanila suositteli aivan muita Lehtosen teoksia, kuin Putkinotkoa. Tärkeimmät romaanit ovat ”Sorron lapset” ja ”Punainen mies”.

- Niissä Lehtonen maltillisimmillaan ja analyyttisimmillään miettii maailman menoa. Ne ovat suomalaisen romaanitaiteen huippua, mutta kirjallisuuden historiat eivät niitä noteeraa. Taanila toruu.

Putkinotkokaan ei ole suomalaisen kesäpäivän realistinen kuvaus. Taanila viittaa Pertti Karkaman väitöskirjaan vuodelta 1971. Se avaa Putkinotkon ihmiskokeena, jossa Lehtonen on laittanut luonnonihmisinä pitämänsä henkilöt koeputkeen tarkasteltaviksi.

Lehtosella itsellään oli ylittämättömät yhteydet, ylitsekäymätön sivistys. Hän oli oppinut ja tervejärkinen. Opiskeltavaksi suosittelee myös Lehtosen viimeistä teosta ”Henkien taistelu”.

- Se on niin elegantti, niin härski kirja, että eivät sitä kaikki uskalla lukea. Se on kuvottavan hyvä ja sitä paitsi se on suora raportti tämän päivän eurooppalaisesta Suomesta, Hannu Taanila suosittelee jyrkästi.

Oma elämä Lehtosen vahvin tarina

Joel Lehtosen seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste näkee monta hyvää syytä juhlia Joelin päivää Savonlinnassa

- Joel Lehtosta voidaan pitää tämän seudun kansalliskirjailijana. Hän on seudun kirjailijoista vaikuttanut eniten suomalaisen kirjallisuuden kehitykseen ja historiaan, ja on valtakunnallisesti tunnettu hahmo, Lavaste luettelee.

Savonlinnassa Joel Lehtonen tunnetaan lähinnä Putkinotkosta. Kimmo Lavaste määrittää Hänen kirjailijalaatuansa kuitenkin aika epäsuomalaiseksi.

- Lehtonen oli laaja-alainen, älyllinen, sivistynyt ja kansainvälinen henkilö, oikein semmoinen savolaisen perusmalli, Lavaste myhäilee.

Teatterimiehenä Lavaste tunnistaa Lehtosen elämäkerrassa vaikka oopperaksi sopivan draaman. Erittäin huonoista lähtökohdista Lehtonen nousi onnella ja myös omilla ansioillaan kansalliskirjailijan tasolle, mutta kuoli kuitenkin vakavasti sairaan oman käden kautta.. Tarinaa voi verrata klassiseen tohtori Faustukseen, joka nousi korkeuksiin, mutta maksoi siitä myös kovan hinnan.