Lapin poimijoita saatetaan käyttää etelässä

Lappiin parhaillaan tulevia marjanpoimijoita saatetaan käyttää myös Etelä-Suomessa, sillä Lapin sato on kypsymässä arvioitua myöhemmin. Maakuntaan on tänä kesänä tulossa 2 200 ulkomaista poimijaa, käy ilmi Yle Lapin marjayrityksille tekemästä kyselystä.

Kotimaa
Thaipoimijat Sodankylän Riipissä
Thaimaalaisia marjanpoimijoita entisellä kyläkoululla Sodankylässä.YLE / Raimo Torikka

Satoja poimijoita on parhaillaan saapumassa Lappiin, mutta esimerkiksi mustikan arvioidaan kypsyvän pohjoisessa vasta elokuun alkuviikoilla.

Arctic International Oy on jo varautunut siirtämään työntekijänsä aluksi etelämmäs. Myös Polarica ja Korvatunturin Marja Oy kertovat siirtävänsä poimijat etelämmäksi, jos marja on vielä raakaa. Poimijat palannevat Lappiin, sillä pohjoisen mustikka- ja hillasadosta arvioidaan tulevan keskinkertainen.

- Pirkanmaa, Savo ja Pohjois-Karjala ovat niin sanottuja vara-alueita, rovaniemeläisen Arctic Internationalin yrittäjä Janne Naapankin kertoo.

Etelässäkään marjasato ei ole vielä kukkeimmillaan, eikä Napanki tiedä, milloin poimijat voitaisiin muualle rahdata.

- Riippuu siitä, milloin etelämmässä sato on kypsä. Sielläkään [sato] ei ole valmis, hieman myöhässä.

Kuudelle yritykselle tehdyssä kyselyssä viisi vastasi poimijoiden alkavan saapua Lappiin tällä viikolla. Osa on tullut maahan jo sunnuntaina 15. heinäkuuta.

Yrittäjä: poimittavaa riittää Lapissakin

Naapanki luottaa poimittavaa riittävän pohjoisessa tänäkin kesänä, toisin kuin vuosi sitten, jolloin useammat marjayritykset lähettivät poimijansa pysyvästi etelään. Satoennusteet ovat Naapangin nyt mukaan hyvät.

- Lähinnä olemme katsoneet mustikan ja puolukan satoennusteita. Ja mitä olemme itse tutkineet, näillä näkymin näyttää siltä, että [poimittavaa] riittäisi.

Ensimmäiset Arctic Internationalin poimijat saapuivat Suomeen sunnuntaina; lisää työntekijöitä tulee maanantaina ja keskiviikkona. Yritykselle on tulossa töihin 200 thaimaalaista ja sata venäläistä poimijaa. Ensin maahan saapuvat thaimaalaiset.

Janne Naapanki sanoo, että on vaikea tarkasti arvoida täsmälleen oikeaa ajankohtaa poimijoiden tuomiseksi Lappiin. Suunnittelu kun aloitetaan reilut puoli vuotta ennen h-hetkeä, tammikuussa.

- On vaikea ennustaa. Vuosien varrella hilla on alkanut olemaan näillä main poimintakunnossa. Ja sitten pitää muistaa, että tarvitsemme aina muutaman päivän koulutuksiin ja samaten marjapaikkojen etsimiseen.

Sitä, saapuvatko poimijat ensikin kesänä näin aikaisin, Janne Naapanki ei osaa sanoa.

Muista Yle Lapin tavoittamista marjayrityksistä Polaricalle on tulossa 650 poimijaa, Korvatunturin marjalle 500-600 poimijaa ja oululaiselle Tessacraftille noin 400 työntekijää. Suomussalmelainen Kiantama Oy tuo Lappiin noin 200 thaimaalaista poimijaa ja posiolainen Petri Lehtiniemi Oy noin 110 ulkomaista työntekjää.