Hyppää sisältöön

Luottamus Nokiaan on hävinnyt osakerahastoissa

Nokia on menettänyt asemansa osakerahastojen luottoyhtiönä. Suomalaisiin pörssiyhtiöihin sijoittavissa rahastoissa Nokian osuus on pudonnut ennätyksellisen alas, koska ammattisijoittajat ovat menettäneet uskonsa yhtiöön. Suomi-rahastoissa on varoja reilusti yli kolme miljardia euroa.

Nokian osakkeiden määrää eri rahastoissa kuvaava grafiikka.
Nokia on menettänyt asemansa osakerahastojen luottoyhtiönä. Suomalaisyhtiöihin sijoittavissa rahastoissa Nokian osuus on pudonnut ennätyksellisen alas. Ammattisjoittajat ovat menettäneet uskonsa yhtiöön.

Nokia hallitsi loiston päivinään jopa 70 prosenttia Helsingin pörssin arvosta ja lihotti osakerahastoja vuosikausia ilman pienintäkään pelkoa tappioista. Nokian kurssi nousi pörssissä kuin siivillä.

Nokiaa on pidetty salkuissa myös pari viime vuotta kuin vanhasta muistista, vaikka yhtiö on ollut rahastoille liki kiviriippa laskevan kurssinsa takia.

Sijoittajien luottamus horjui pahasti kesällä 2011, jolloin Nokian osuus Suomi-rahastoissa laski lähelle kolmea prosenttia. Puolta vuotta aiemmin Nokialla oli keskimäärin yli seitsemän prosentin siivu salkuissa.

Viimeinen ponnistus?

Viime kesän pohjilta noustiin vielä takaisin yli seitsemään prosenttiin ja joissakin rahastoissa mentiin jopa yli kymmenen prosentin rajan. Tämän vuoden vinha kurssiluisu on kuitenkin vienyt viimeisenkin salkunhoitajien uskon rippeen Nokian osakkeeseen.

Kesäkuun lopussa Nokian mediaaniosuus suomalaisosakkeisiin sijoittavissa rahastoissa oli kolme prosenttia eli ennätyksellisen alhainen.

- Salkunhoitajat ovat päätyneet siihen, että Nokia on kerta kaikkiaan yhtiö, jossa on aivan liikaa epävarmuutta. Kun kurssi on laskenut näin paljon, niin moni on päätynyt siihen, että on parempi pysyä siitä erossa ainakin tässä vaiheessa, arvioi sijoitustutkimusyhtiö Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölä.

Myyntihuhuilla pelataan

Jotkut rahastot ovat luopuneet Nokiasta kokonaan, mutta Möttölän mukaan suurin osa pitää sitä vielä salkussaan, koska yhtiöön liittyy paljon huhuja.

- Uskoisin, että moni rahasto haluaa pitää Nokiaa salkussa jonkin verran sillä ainahan on mahdollista, että tulee yritysostotarjous. Toisaalta, kun yhtiöön liittyy epävarmuutta, niin se saattaa myös päätyä pelipaperiksi, jossa kurssi lähtee nousuun.

Suomi-salkkuja Danske Capitalissa hallinnoiva Juha Varis myöntää, että Nokiaan liittyy vielä mahdollisuuksia, joita pitää seurata.

- Aina on mahdollisuus, kun kurssi on näin alhaisella tasolla, että yllättäviä liikkeitä voi tulla ylöskin päin, Esimerkiksi ostotarjous yhtiöstä. Näillä tasoilla kun kurssi on 1,5 eurossa ja markkina-arvo on vähän yli viisi miljardia, niin yksittäisellä uutisella on varmasti merkittävä vaikutus kurssiin.

Suomi-rahastoissa on varoja yli kolme miljardia euroa kansalaisten säästöjä ja isojen säätiöiden apurahakassoja. Salkunhoitajien luottamuksen menetystä voikin hyvällä syyllä pitää vakavana viestinä Nokian suuntaan.

Toiveissa uusi strategiapäivitys

Pysyvämmän luottamuksen palauttaminen Nokiaan voi myös olla tiukassa. Siksi pitkään yhtiöltä on kuultu vain lupauksia ilman lunastuksia.

- Kynnys on sille korkeampi, koska nämä suuret kurssilaskut ovat tuntuneet varmasti monen salkunhoitajan omassakin rahapussissa, sanoo rahastoanalyytikko Matias Möttölä.

- Se voi tapahtua, jos yhtiö ilmoittaa strategian muutoksesta hyvinkin nopeasti. Itse ainakin näkisin hyvänä, että mietittäisiin vaikka Androidia vaihtoehtona Windowsin rinnalle.

Nokia julkistaa huhti-kesäkuun tuloksensa alkavan viikon torstaina. Tulos tiedetään kehnoksi, koska yhtiö on siitä itse varoittanut jo kesäkuussa.

.
.