1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Niinistön ennuste: EKP painaa lisää rahaa

Presidentti Niinistö ei usko Suomen eroavan eurosta. Hän ennakoi EKP:n ryhtyvän jossain vaiheessa lisäämään rahaa markkinoille ratkaisuna talouskriisiin.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio tervehtivät kansalaisia maakuntamatkallaan Kokkolassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että eurokriisi ratkaistaan painamalla lisää rahaa. Sen sijaan Suomen eroa eurosta hän ei pidä todennäköisenä. Talousasiantuntijan mielestä rahan lisääminen on vain osaratkaisu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää todennäköisenä, että Euroopan talouskriisi ratkaistaan lopulta siten, että Euroopan keskuspankki ryhtyy painamaan lisää rahaa markkinoille. Sen sijaan Suomen eroon euroalueesta presidentti ei usko. Niinistö kertoi näkemyksistään vieraillessaan lauantaina Kokkolassa.

- Minä näen tämän eurooppalaisen ongelman ehkä ennemmin länsimaisenakin ylivelkaantumisen ongelmana, ja viimekätinen tie siitä minun käsitykseni mukaan ulos on se, että Euroopan keskuspankki jossain vaiheessa lisää setelistön määrää niin kuin Yhdysvalloissa on tehty, Niinistö sanoi.

Presidentti lisäsi, ettei hän pidä setelipainojenkaan pyörittämistä "ihanteellisena ratkaisuna". Presidentin mukaan tämäkin tie tulee maksamaan eikä ole täysin kivuton.

- Kyllä se johtaa varmasti sitten inflaatioon jossain vaiheessa, mutta se alkaa vaikuttaa ainoalta tieltä, Niinistö arvioi.

Kansan eurokriittisyys ei yllättänyt

Yle Uutiset kysyi Niinistöltä, miten hän suhtautuu Yle Uutisten tällä viikolla uutisoimaan kyselyyn, jonka mukaan selvä valtaosa suomalaisista suhtautuu kriittisesti euroalueen säilymiseen ennallaan lähivuosien aikana.

- On aika ymmärrettävää tietysti, että tämä tilanne askarruttaa sinänsä. Mutta en oikein usko, että suomalaisilla kuitenkaan on tahtoa lähteä eurosta noin vain, enkä ainakaan itse sellaista ratkaisua olisi ollenkaan suosittelemassa, Niinistö sanoi.

Yle Uutisten torstaina julkaiseman mielipidekyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua kasvattaa Suomen vastuita velkakriisissä, vaikka se vakauttaisi euroalueen. Lisäksi 60 prosenttia vastanneista uskoi, että jokin euromaa eroaa yhteisvaluutasta seuraavan kahden vuoden aikana.

Vakuuksista "ei ainakaan vahinkoa"

Espanjan vakuusneuvotteluista kysyttäessä Niinistö ei osannut arvioida, haluavatko muut maat Suomen lisäksi vakuuksia lainoilleen. Hän kertoi olevansa asiassa tiedotusvälineiden tietojen varassa. Jonkinlaisen vakuussopimuksen syntyyn presidentti joka tapauksessa uskoo. Niinistö ei katso hallituspuolueilla olevan vakuuksista erityistä eripuraa.

- Näyttää, että hallitus on aika yhtenäinen. Kyllä niitä vakuuksia minusta - olen ennenkin sen todennut - hyvin voidaan vaatia. Ei siitä nyt ainakaan vahinkoa pitäisi tulla, Niinistö totesi.

Presidentti ei näe, että Suomi olisi menettämässä mainettaan penätessään vakuuksia Espanja-lainalle. Hän kertoi itsekin selvittäneensä Suomen näkökantoja eurooppalaisille valtionpäämiehille, ja ymmärrystä on kuulemma tullut.

- Meidän kaikkien olisi syytä pitää huolta siitä, että muuallakin nyt tiedetään, että Suomi on hivenen erityisessä asemassa, monestakin syystä. Ensinnäkin siitä syystä, että me olemme noudattaneet, mitä on sovittu. Toiseksi siitä syystä, että suomalaiset rahoituslaitokset eivät ole olleet mukana välittömästi tämän mittavan luotonannon lähteinä. Ja ehkä kolmanneksi sekin, että on hivenen legendaa puhua rikkaasta Pohjolasta ja köyhästä etelästä, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan esimerkiksi suomalaiset kotitaloudet eivät ole kovin rikkaita, kun tehdään Euroopan laajuista vertailua.