1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Korkman: Niinistön ennuste ei yksin ratkaisisi kriisiä

Presidentti Niinistön ennuste voisi toteutuessaan helpottaa talouskriisiä, mutta ei yksin ratkaise sitä, arvioi Etlan entinen toimitusjohtaja Sixten Korkman Yle Uutisille. Presidentti Niinistö ennusti tänään, että talouskriisi taltutetaan lopulta siten, että Euroopan keskuspankki ryhtyy painamaan lisää rahaa markkinoille.

Sixten Korkman. Kuva: Yle

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen entinen toimitusjohtaja Sixten Korkman pitää presidentti Sauli Niinistön ennustetta vain osaratkaisuna Euroopan talouskriisistä selviämisessä. Niinistö ennakoi tänään Yle Uutisille, että Euroopan keskuspankki ryhtyy painamaan lisää rahaa markkinoille talouskriisin taltuttamiseksi.

- Presidentin ennustama toimenpide on osa kokonaisuutta, mutta ei mikään taikatemppu, Korkman sanoi Yle Uutisille lauantaina illansuussa.

Korkmanin mukaan Niinistön ehdottama EKP:n toiminta syvenevässä kriisitilanteessa olisi tarpeen.

- Ilman muuta tilanteessa, jossa yksityinen sektori ei halua kuluttaa, pankit ovat varovaisia lainaamaan rahaa ja valtiot ylivelkaantuneita, markkinoille on jostain löydyttävä kysyntää. Koska maiden hallitustenkin kädet ovat osittain sidotut, keskuspankin pitää alkaa harjoittaa niin ekspansiivista rahapolitiikkaa, että hirvittää. Tätä presidentti ymmärtääkseni ennusteessaan tarkoitti.

"Kriisin ratkaisuun tarvitaan muitakin toimenpiteitä"

Ekspansiivisella rahapolitiikalla tarkoitetaan rahan tarjonnan lisäämistä. Sillä pyritään Korkmanin mukaan kasvattamaan kysyntää, jotta lamaantuneille markkinoille saataisiin liikettä. Lisäksi sen harjoittaminen auttaa pitämään korot matalina. Korkmanin mukaan se saattaisi myös heikentää euroa, mikä voisi helpottaa ongelmissa olevien kansantalouksien tilaa. Ekspansiivista rahapolitiikkaa harjoitetaan tällä hetkellä Yhdysvalloissa ja Englannissa.

Lisäksi EKP voisi Korkmanin mielestä ryhtyä ostamaan markkinoilta arvopapereita, mitä kutsutaan määrälliseksi helpottamiseksi (quantitative easing).

- Se ei ehkä ole ideaali toimenpide ja saattaa aiheuttaa inflaatiota, mutta tässä tilanteessa, jossa kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, se kuuluu minusta harkittavien toimenpiteiden joukkoon.

Korkmanin mukaan eurokriisin taltuttamiseksi tarvitaan EKP:n harjoittaman rahapolitiikan lisäksi myös muita toimenpiteitä.

- Itse pidän hyvänä suuntana sitä, mistä viimeisessä EU-huippukokouksessa oli jo puhetta, eli keskustelua pankkiunioneista. Tämä on äärimmäisen vaikea prosessi eikä sitä hetkessä luoda, mutta sitä tarvitaan, jotta rahaliitto voisi toimia paremmin, Korkman arvioi.