Yhdysvallat valmistelee oikeustoimia Libor-tapauksessa

Syytteitä aiotaan nostaa sekä yrityksiä että yksittäisiä työntekijöitä vastaan. Pankit yrittävät päästä sopimukseen välttyäkseen syytteiltä.

Ulkomaat
Kansainvälisen Barclays-pankin pääkonttori Lontoossa, Iso-Britanniassa.
Kansainvälisen Barclays-pankin pääkonttori Lontoossa, Iso-Britanniassa.Tal Cohen / EPA

Yhdysvaltain oikeuslaitos valmistelee oikeusjuttuja useita korkojen manipulointiin syyllistyneitä rahoituslaitoksia ja niiden työntekijöitä vastaan, kertoo sunnuntain The New York Times. Lehti siteeraa hallituksen nimettömänä pysytteleviä virkamieslähteitä.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat valmistelee syytteiden nostamista muun muassa kansainvälisen brittipankin Barclays Plc:n yksittäisiä meklareita vastaan.

Viranomaiset aikovat nostaa syytteet ainakin yhtä pankkia vastaan vielä tämän vuoden aikana, lehti kirjoittaa.

Barclays tuomittiin viime kuussa yli 300 miljoonan euron sakkoihin korkokeinottelusta. Tämä ei kuitenkaan suojaa pankin yksittäisiä työntekijöitä rikossyytteiltä.

Libor-viitekorolla määritellään muun muassa rahoitustuotteiden, asuntolainojen, luottokorttien, sekä opintolainojen lainakuluja.

Rahoituslaitokset yrittävät räpiköidä kuiville

The New York Timesin mukaan yhdysvaltalaiset kaupungit, osavaltiot ja kunnat yrittävät nyt selvittää, kärsivätkö ne tappioita koron peukaloinnista ja osa on jo jättänyt oikeuskanteen asiassa.

Rikossyytteiden pelossa useat rahoituslaitokset, joiden joukossa on ainakin kaksi eurooppalaista toimijaa, yrittävät nyt tehdä sopimuksia Yhdysvaltain hallituksen kanssa välttyäkseen syytteitä.

Viranomaisilla olisi nyt tuhannen taalan paikka saada suuria pankkeja vastuuseen harhaanjohtamisesta talouskriisin aikana, joka alkoi vuoden 2007 lopulla, lehti kirjoittaa.

Tutkinta on poikkeuksellisen monimutkainen, voi kestää vuosia ja päättyä sopimuksiin syytteiden sijaan, virkamieslähteet kertovat.

Lähteet: Reuters