1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK huolissaan hätäavun riittämättömyydestä Syyriassa

YK:n mukaan Syyrian uhrien lukumäärä kasvaa, mikäli hätäapurahoitusta ei saada kerättyä. Tässä kuussa YK antaa hätäapua 850 000 syyrialaiselle. Syyrian konfliktissa on kuollut jo 17 000 ihmistä.

Syyrialaismiehet antavat silminnäkijälausuntoja tanskalaiselle YK-tarkkailijalle Treimsassa, Syyriassa. Kuva: D. Leal Olivas / AFP / Lehtikuva

YK voi joutua supistamaan humanitääristä apuaan Syyriassa, ellei uutta rahoitusta saada kerättyä avainrahoittajien tapaamisessa maanantaina, viranomaiset varoittavat.

YK kertoo maanantaina Sveitsissä Genevessä järjestettävässä Syyrian humanitäärisen foorumin kokouksessa, kuinka kauan YK voi jatkaa toimintaansa Syyriassa nykyisellä rahoituksella.

YK:n edustustot yrittävät saada ruoka-apunsa riittämään 850 000 syyrialaiselle, vaikka YK on saanut lupauksia, että varoja saataisiin kerättyä vain reilun 150 miljoonan euron edestä.

Myös erillinen noin 150 miljoonan euron suuruinen lahjoitus naapurimaihin paenneille Syyrian pakolaisille on 80 prosenttia pienempi kuin mitä tarvittaisiin.

- Keskustelemme tarpeista hyvin tarkkaan. Meillä on kasassa nyt vain 20 prosenttia tarvittavasta rahoituksesta, YK:n humanitaaristen asioiden koordinaattori John Ging sanoi.

Tähän asti Syyrian humanitäärisen avun rahoitus on tullut Yhdysvalloilta, Euroopan unionilta, Australialta, Saksalta, Japanilta, Britannialta, Hollannilta, Sveitsiltä sekä Kanadalta.

- Lahjoittajien määrää pitää lisätä tai meillä ei ole varaa jatkaa hätäavun toimittamista, Ging sanoi.

Huhtikuussa YK:n auttamien syyrialaisten määrä oli 200 000. Kesäkuussa määrä oli kasvanut puoleen miljoonaan ja yltää tässä kuussa jo 850 000 ihmiseen.

- Jos rahaa ei saada kerättyä, lisää ihmisiä kuolee Syyriassa, Ging sanoi.

Aktivistien mukaan yli 17 000 ihmistä on jo kuollut Syyrian konfliktissa.