Itäsaksalainen unelma (42/100)

Berliinistä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevasta Eisenhüttenstadtista rakennettiin 1950-luvun alussa sosialistinen mallikaupunki. Tyylikäs, puhdaspiirteinen ja leveiden katujen keskusta-alue tekee edelleen suuren vaikutuksen. Kaupunkirakenteen mahtipontisuus muistuttaa ajoista, jolloin läheinen terästehdas työllisti kymmeniätuhansia ihmisiä. Entisöityjä taloja asuttavat nyt pääosin työttömät ja eläkeläiset. Nuoret ovat lähteneet työn ja elämän perässä länteen ja läheiseen Berliiniin. Asukasluku on pudonnut Saksojen yhdistymisen jälkeen 60 000:sta noin 30 000:een. Kaupungin nimeksi suunniteltiin ensin Karl Marx -kaupunkia, mutta se vaihdettiin Stalin -kaupungiksi. Kun Stalinista tuli epäsuosittu, niin kaupunki nimettiin Eisenhüttenstadtiksi. Terästehdas myytiin Saksojen yhdistyttyä belgialaiselle terästehtaalle, mikä fuusioitui 2006 maailman suurimman teräksen valmistajan, intialaisen Mittal Steel Companyn kanssa.

Sata Berliiniä on toimittaja Pertti Rönkön kokeiluprojekti. Projektinsa aikana Rönkkö kuvaa, editoi ja lähettää eteenpäin älykännykällä sata noin sadan sekunnin mittaista minidokumenttia ja tv-tarinaa.

Jutut kertovat suomalaisia kiinnostavasta berliiniläisestä elämänmenosta, kaupungin ihmisistä (myös suomalaisista), eläimistä sekä erikoisista ja oudoista ilmiöistä, mutta myös päivänpolttavista asioista. Pelkän älypuhelimen kanssa pystyy sukeltamaan kuumiinkin tilanteisiin paremmin kuin jos olalla olisi tv-kamera.

Journalismin edistämissäätiö JOKES tukee projektia apurahalla.