Supersalainen sota-alus huutokaupattiin romutettavaksi

Alunperin 40 miljoonaa euroa maksanut IX-529 Sea Shadow myytiin kahdella miljoonalla. Yhdysvaltojen laivasto ei keksinyt sopivaa käyttökohdetta tutkassa näkymättömälle alukselleen.

IX-529 Sea Shadow sota-alus Kuva: Yhdysvaltain laivasto

Yhdysvaltojen laivasto on huutokaupannut supersalaisen, tutkassa näkymättömän sota-aluksensa polkuhintaan. Asiasta kertovat muun muassa sanomalehti Sacramento Bee ja teknologiasivusto dvice.com.

Vuonna 1985 rakennettu, alunperin 40 miljoonaa euroa maksanut IX-529 Sea Shadow myytiin kalifornialaiselle yritykselle kahden miljoonan euron hintaan. Kauppaehtona on, että alus romutetaan.

Yhdysvaltojen laivasto yritti aiemmin luovuttaa alusta museoitavaksi, mutta yksikään museo ei yllättävää kyllä ollut siitä kiinnostunut.

Sotalaiva muistuttaa tutkassa näkymätöntä pommikone F-117 Nighthawkia, joka hyödyntää samaa häivetekniikkaa. Laivaprojektin tarkoituksena oli selvittää, soveltuisiko häivetekniikka myös merille.

Sea Shadow -projekti onnistui tavoitteessaan, sillä sotalaiva osoittautui tutkassa näkymättömäksi ja myös tarpeeksi vakaaksi, jotta sillä pystyi ajamaan kovassakin kelissä.

Alukselle ei kuitenkaan keksitty sopivaa käyttökohdetta, ja niin se päätyi telakalle odottamaan kohtaloaan.