Ranskan äärioikeisto vie Madonnan oikeuteen

Ranskalaisyleisö veti henkeä, kun Madonnan taustalle ilmestyi konsertissa kuva Marine Le Penistä hakaristi otsassaan.

Ulkomaat
Madonnan show Pariisissa 14. heinäkuuta.
Madonnan show Pariisissa 14. heinäkuuta.Kenzo Tribouillard / AFP / Lehtikuva

Ranskalainen äärioikeistopuolue on haastamassa poptähti Madonnan oikeuteen lauantaisen Pariisin-konsertin jälkeen. Lavashow'ssa esitettiin kuva Kansallisen rintaman johtajasta Marine Le Penistä hakaristi otsassaan. Samainen video on kuulunut Madonnan tehosteisiin muillakin konserttipaikkakunnilla, mutta Kansallinen rintama oli varoittanut laulajaa esittämästä hakaristikuvaa esiintyessään Ranskassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yleisöstä kuului kollektiivinen kohahdus, kun kuva ilmestyi taustavideoon.

Kansallista rintamaa johtava Marine Le Pen on äärioikeistopuoleen perustajan, Jean-Marie Le Penin tytär. Hän on pyrkinyt etäännyttämään puoluetta rasistisuudesta ja juutalaisvastaisuudesta. Marine Le Pen pitää kuitenkin tiukkaa maahanmuuttovastaista linjaa ja kritisoi erityisesti muslimeja riittämättömästä sulautumisesta ranskalaiseen maan tapaan.

Marine Le Pen sai kevään presidentinvaaleissa 18 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella, mutta viime kuun parlamenttivaaleissa hän jäi odottamattomasti paikatta.

Madonnan konsertin taustavideoissa kuvataan muun muassa Egyptin syrjäytettyä presidenttiä Hosni Mubarakia, paavi Benedictusta ja Adolf Hitleriä.

- Velvoitteemme on tehdä valitus äänestäjiemme ja tukijoidemme puolustukseksi, kertoo Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja Florian Philippot.

- Tämä on taas uusi provokaatio Madonnan maailmankiertueella, jotta ihmiset puhuisivat hänestä.

Ensi kuussa Madonnan on määrä esiintyä Ranskassa uudestaan. Muusikolla on polemiikissa puolustajansakin - ranskalainen rasisminvastainen järjestö SOS Racisme kiitteli sunnuntaina, että Madonna ajaa rasisminvastaisuutta sekä naisasiaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP