1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Punainen risti: Syyriassa on sisällissota

Damaskoksesta kerrotaan pahimmasta väkivallasta koko kansannousun aikana. Samalla Syyrian hallitus kiistää tulittaneensa Tremsehin kylää raskailla aseilla. Annan ja Putin neuvottelevat Syyrian tilanteesta tiistaina Moskovassa.

Punaisen ristin kansainvälisen komitean mukaan Syyriassa on käynnissä sisällissota. Komitean päätös kutsua Syyrian tilannetta sisällissodaksi on merkittävä, sillä nyt Geneven sopimusten vaatimukset koskevat konfliktin osapuolia.

Geneven sopimuksissa vaaditaan esimerkiksi siviilien suojelemista. Punaisen ristin komitean kannan ansiosta siviileihin kohdistetusta väkivallasta päättäneitä voidaan syyttää sotarikoksista.

Syyriassa on tänäänkin ollut levotonta. Pääkaupunki Damaskoksessa on kansalaisjärjestön mukaan meneillään raskaimmat aseelliset yhteenotot koko kansannousun aikana. Reutersin silminnäkijän mukaan kaupungin yllä nousee savua.

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoo armeijan tehneen moniin lähiöihin sunnuntaina kranaatti-iskuja. Aseistautuneita kapinallisia on linnoittautunut naapurustoihin, joihin armeija tekee hyökkäyksiään.

Syyrian hallitus kiistää Tremsehin moukaroimisen

Syyrian hallitus on kiistänyt käyttäneensä raskasta aseistusta sotilasoperaatiossaan Tremsehin kylässä. Syyrian ulkoministeriön mukaan kyseessä ei ollut hyökkäys siviilejä vastaan.

Ulkoministeriön tiedottajan Jihad Makdissan mukaan YK:n ja Arabiliiton erityislähettilään Kofi Annanin näkemys tilanteesta Tremsehissä ei vastaa tilannetta kentällä.

Syyrian hallitus sanoo aseistautuneiden ryhmien hyökänneen armeijaa vastaan ja armeijan reagoineen hyökkäykseen.

Tremsehin kylään päässeet YK-tarkkailijat ovat raportoineet, että hyökkäysten kohteena vaikuttavat olleet oppositioaktivistien ja armeijasta loikanneiden sotilaiden kodit, joissa tarkkailijat näkivät verijälkiä ja hylsyjä.

- Hyökkäyksessä on käytetty laajaa valikoimaa erilaisia aseita mukaan lukien raskasta aseistusta ja tykistöä, kranaatinheittimiä ja käsiaseita, tarkkailijaoperaation tiedottaja Sausan Ghonesh kertoi.

Annan ja Putin tapaavat Moskovassa

YK:n ja Arabiliiton eritysilähettiläs Kofi Annan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat Syyrian tilanteesta tiistaina Moskovassa. Annanin odotetaan vaativan Venäjää lisäämään painetta Syyrian johtoa kohtaan, jotta verenvuodatus saataisiin loppumaan.

Venäjä on yhdessä Kiinan kanssa estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa Syyrian johtoa arvostelevien päätöslauselmien hyväksymisen.