Uusi taiteellinen johtaja lupaa perinteitä ja yllätyksiä tangolaulukilpailuun

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja on vakaasti finalistivalintojen takana. Taiteelliseksi johtajaksi nimetty Martti Haapamäki lupaa yllätyksiä tulevillekin vuosille - perinteitä unohtamatta. Sekä tangokuninkaallisuus että Tangomarkkinat etsivät aina jotain uutta.

Tuomariston puheenjohtajana jatkaa Martti Haapamäki Kuva: Yle

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun voittajaksi valittiin lauantai-iltana oululainen Pekka Mikkola. Toiseksi itsensä lauloi Terhi Matikainen Jyväskylästä.

- Syy siihen, miksi nämä kaksi valikoituivat finalisteiksi ja voittajiksi oli se tulevaisuuden potentiaali, mitä tuomaristo heissä näki, perustelee valintaa Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki.

- Uskomme, että he pystyvät käyttämään tilaisuutensa nyt hyväksi, Haapamäki toteaa.

Kuten aina, myös nyt ennakkosuosikkien putoaminen kilpailusta viime hetkillä herätti yleisössä sekä ihastusta että närää. Tänä vuonna myös se, että laulukilpailussa oli mukana muita kuin totutuntyyppisiä kilpailijoita, herätti keskustelua.

- Se juuri on meidän tavoitteemme, että tangokuninkaallisesta ei muodostuisi stereotyyppistä käsitystä. Tässä kilpailussa voi pärjätä monentyyppiset laulajat, sanoo Martti Haapamäki.

- Nämä genren "ulkopuolelta" tulleet laulajatkin omistautuivat kilpailulle hyvin ja uskon, että Tangomarkkinoista on heidän uralleen hyötyä, tuomariston puheenjohtaja jatkaa.

Taiteellinen johtaja tekee myös syrjähyppyjä

Tangomarkkinoiden laulukilpailun tuomariston pitkäaikainen puheenjohtaja nimitettiin viikonlopun aikana myös Tangomarkkinoiden taiteelliseksi johtajaksi. Tehtäväalue on samaa, mitä Martti Haapamäki on hoitanut osittain jo aiemminkin.

- Olen tällainen "vanhan liiton" mies, joten ehkä perinteet tulevat näkymään jatkossa joissain asioissa selvemminkin Tangomarkkinoilla, Martti Haapamäki sanoo.

- Toisaalta maustetta pitää olla eli ilman muuta "syrjähyppyjäkin" on odotettavissa, Haapamäki jatkaa.

Aina jotain uuttakin

Tänä vuonna tangolaulukilpailun formaattia uudistettiin, minkä johdosta mm. tuomariston työskentely uudistui.

- Olimme yksittäisinä tuomareina nyt enemmän esillä ja panimme itsemme "peliin". Aiemmin tuomaristo on työskennellyt paljon kollektiivisemmin, toteaa Martti Haapamäki.

Kunhan Tangokatu rakennelmineen saadaan Seinäjoen keskustasta purettua, tangoväen on aika hetki huokaista ja sitten luoda katse jo ensi vuoteen.

- Vähän on jo viitteitä siitä, että ensi vuonna tangolaulukilpailuun on tulossa uusia mielenkiintoisia nimiä mukaan, Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuore taiteellinen johtaja naurahtaa haastattelun lopuksi.