1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: 1,5 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta liikkuu järjestäytyneessä rikollisuudessa

YK:n mukaan järjestäytynyt rikollisuus on yksi maailman suurimmista uhista. Järjestäytynyt rikollisuus voi järjestön mukaan horjuttaa kokonaisia maita.

Ulkomaat

YK:n arvion mukaan järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuu vuosittain noin 710 miljardin euron arvosta rahaa. Summa vastaa 1,5 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta ja on kuusi kertaa suurempi kuin kehitysapuun vuosittain käytetty rahamäärä.

YK:n huume- ja rikosyksikkö on aloittanut mediakampanjan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Tänään alkavan kampanjan tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta järjestäytyneiden rikollisryhmien miljardibisneksestä.

- Liikkuva järjestäytynyt rikollisuus ulottuu maailman joka kolkkaan, Wienissä toimivan YK:n huume- ja rikosyksikön johtaja Juri Fedotov toteaa.

- Järjestäytyneen rikollisuuden pysäyttäminen on yksi koko maailmaan koskevista suurimmista haasteista, Fedotov sanoo.

YK:n huume- ja rikosyksikön multimediakampanja korostaa järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuvia valtavia rahasummia. Järjestäytynyt rikollisuus kattaa niin huume- ja asekaupan kuin internetrikollisuuden ja siirtolaisten salakuljetuksen.

Kampanja korostaa, että järjestäytyneellä rikollisuudella on paljon uhreja.

- Rikollisjärjestöt voivat horjuttaa kokonaisia maita, heikentää alueiden kehitystä, lisätä korruptiota, kiristystä ja väkivaltaa, YK sanoo.

Lue seuraavaksi