Ruotsalaisnuoret innostuivat hankkimaan rusketuksen laittomilla hormonipistoksilla

Dagens Nyheterin mukaan jopa 12-vuotiaat pistävät itseensä synteettistä Melanotan-hormonia. Ruotsin lääkevirasto varoitti jo pari vuotta sitten Barbie-lääkkeenä tunnetun hormonivalmisteen vaaroista.

Ulkomaat

Ruotsalaisnuoret ovat innostuneet hankkimaan ruskettuneen ihon pistämällä itseensä synteettistä hormonivalmistetta, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter. Melanotania laittomasti myyvien nettisivustojen määrä on lisääntynyt selvästi viime aikoina.

Nuoret hankkivat synteettisen Melanotan-hormonin jauheena, sekoittavat sen veteen ja ruiskuttavat sen sitten rasvakudokseensa. Hormonin vaikutuksesta ihosolut alkavat muodostaa melaniinia, joka synnyttää iholle rusketuksen.

Dagens Nyheterin mukaan jopa 12 - 13-vuotiaat lapset ovat käyttäneet Barbie-lääkkeenäkin tunnettua valmistetta ja nuoret jakavat netin keskustelupaikoissa vinkkejä valmisteen käytöstä, hankkimisesta ja sivuvaikutuksista. Keskustelijat antavat lisäksi vinkkejä siitä, kuinka äkillisen ruskettumisen voi selittää vanhemmille.

Tukholman poliisi kertoo törmänneesä Melanotaniin huume- ja dopingtakavarikoiden yhteydessä jo parin vuoden ajan.

Ruotsin lääkevirasto varoitti hormonivalmisteesta jo pari vuotta sitten, sillä sen pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu. Itse sekoitetun aineen ruiskuttaminen vartaloon saattaa lisäksi johtaa verenmyrkytykseen tai tulehdukseen.