1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ikärajamerkinnöissä yhä puutteita

Vastuu ikärajaluokittelusta siirtyi vuoden alussa itsenäisille kuvaohjelmaluokittelijoille. Uuden järjestelmän käyttöönotto ruuhkautti luokittelua. Luokittelusumaa on saatu purettua, mutta täysin lain vaatimuksia ei vielä täytetä.

Kuvankaappaus MEKUn tuottamasta videosta "Tietoa ikärajoista". Video esittelee mm. elokuvien, tv-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajasymboleja. Kuva: Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU

Tv-ohjelmien, elokuvien ja pelien ikärajamerkinnöissä on puutteita.

Vuoden alussa voimaan tullut kuvaohjelmalain muutos on aiheuttanut kuvaohjelmien tarjoajille paineita saada merkinnät kuntoon.

Aiemmin merkintä ikärajasta vaadittiin vain elokuviin, kun se nykyisin on oltava myös tv-ohjelmissa ja peleissä.

- Luokittelun volyymi on aivan eri luokkaa kuin aikaisemmin, perustelee sumaa uuden Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen, MEKU:n johtaja Leo Pekkala.

Hänen mukaansa tilanne on normalisoitumassa. Viivästyksiä on aiheuttanut luokittelijoiden kouluttaminen ja luokittelussa käytettävien tietojärjestelmien kehittäminen.

Ohjelmien ikärajamerkintöjen tarkoituksena on auttaa huoltajia valitsemaan lapsilleen sopivia ohjelmia ja pelejä. Ikärajamerkintä kertoo, että ohjelman haitallisuus on arvioitu.

Foxilta merkinnät puuttuvat vielä

Valtion elokuvatarkastamona aiemmin tunnettu MEKU vastaa luokittelijoiden koulutuksesta sekä lain valvonnasta. Suomessa ikärajamerkintöjä tekee noin 120 koulutettua luokittelijaa.

Kaikilla toimijoilla on ollut merkinnöissä tämän vuoden aikana puutteita, Pekkala sanoo.

Pitkään alalla olleet ovat saaneet merkinnät kuntoon, kun taas esimerkiksi uusin tulokas, Fox-kanava, ei toistaiseksi ole saanut ikärajamerkintöjä ohjelmiinsa.

- Niitä työstetään koko ajan, emme vain ole ehtineet niitä saada. Saamme ne kuntoon lyhyellä aikataululla, lupaa Foxin kaupallinen johtaja Pia Kuhakoski.

Foxilta huomautetaan, että muilla toimijoilla on ollut pari vuotta aikaa sopeutua lakimuutokseen.

MEKU:n mukaan asiasta on keskusteltu Foxin kanssa, ja tilannetta seurataan.