Sisävesillä seilataan sateessakin

Sateinen kesä ei innosta lomalaisia hyppäämään sisävesilaivalle ex tempore. Suuri osa matkoista on kuitenkin myyty jo ennakkoon, joten aivan pilalla laivayrittäjien kesäkausi ei ole. Nykypäivänä pelkkä maisemien ihailu ei riitä ohjelmaksi risteilymatkustajille.

risteilyt
Sisävesiristeilyt porskuttavat helteellä
Kaunis sää suosii sisävesiristeilyjä. Sateisella kelillä risteilemään ei lähdetä lyhyellä varoitusajalla.YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Keski-Suomen sisävesiristeilyt ovat alkukesästä käyneet kaupaksi edellisvuosien tahtia. Heinäkuun kysyntä näyttää pitkälti sen, millainen koko kesän tulos laivayhtiöillä on. Jyväskylän sataman rakennustyöt ovat jonkin verran haitanneet liikkumista, mutta risteily-yrittäjät uskovat, että viihtyisämpi satama tuo jatkossa enemmän asiakkaita.

Sateinen sää verottaa tulosta jonkin verran, mutta yrittäjien onneksi iso osa risteilyistä myydään jo hyvissä ajoin etukäteen.

- Kyllä sen näin loma-aikana huomaa, että ex tempore -lähtijöitä puuttuu, koska pelätään säätä. Mutta ryhmät liikkuvat hyvin ja siihenhän tämä perustuukin, että risteilyt myydään jo. Se ei riitä, että laiva tuodaan rantaan ja laitetaan lehteen ilmoitus, että nyt lähdetään, sanoo Päijänne Risteilyt Oy:n toimitusjohtaja Eija Hildén.

Sisävesiristeily sen perinteisimmässä muodossa ei enää nykypäivänä toimi.

- Jos ajatellaan perinteistä risteilyä, kesäiltaa ja haitarimusiikkia, niin se ei toimi. Ihmiset haluavat palvelua, hyvää ruokaa, elävää musiikkia, teemaa ja ohjelmaa, niihin pitää panostaa, sanoo Rhea Ship Linesin toimitusjohtaja Sari Wigell.

Myös Eija Hildénin mukaan asiakkaat ovat vaativampia, kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

- Asiakaspalvelun täytyy olla hyvää, sillä tyytyväinen asiakas tuo lisää asiakkaita. Lapsiperheet esimerkiksi odottavat, että lapset otetaan huomioon ja se on tietysti iloinen asia, että lapset tuodaan mukaan matkoille.