1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljardibisnes - miten järjestäytynyt rikollisuus saadaan kuriin?

YK:n arvion mukaan rikos on yksi maailman 20 suurimmasta taloudesta. Siinä liikkuu vuosittain noin 710 miljardin euron arvosta rahaa. Summa vastaa 1,5 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta. YK:n mukaan järjestäytynyt rikollisuus on uhka ja voi järjestön mukaan horjuttaa kokonaisia maita. Auttaako mediakampanja suitsimaan rikollisuutta?

Osallistu
Poliiseja pidättämässä miehiä.
Meksikon poliisi pidätti 23 ihmiskaupasta epäiltyä rikollisjengin jäsentä pääkaupunki Mexicossa joulukuussa 2009.

YK:n huume- ja rikosyksikkö on aloittanut mediakampanjan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Tänään alkavan kampanjan tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta järjestäytyneiden rikollisryhmien miljardibisneksestä.

Rikos on yksi maailman 20 suurimmasta taloudesta, UNODC:n johtaja Juri Fedotov arvioi. YK:n huume- ja rikosyksikön multimediakampanja korostaa järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuvia valtavia rahasummia.

Järjestäytynyt rikollisuus kattaa niin huume- ja asekaupan kuin internetrikollisuuden ja siirtolaisten salakuljetuksen.

Suurin osa rikollisorganisaatioista ei nykypäivänä muistuta menneisyyden hierarkisesti organisoituja rikollisperheitä, sanoo Yhdysvaltain hallinnon edustaja Brian Nichols. Hänen mukaansa nykypäivän rikollisorganisaatiot ovat ennemminkin löyhiä, epämuodollisia verkostoja, jotka yhdistyvät silloin kun se on tarkoituksenmukaista.

Transnational Organized Crime, UNODC (siirryt toiseen palveluun)

New UN campaign against organized crime, (siirryt toiseen palveluun) Inquirer, news

Lue seuraavaksi