1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taas viivästys - Olkiluodon ydinvoimala valmis aikaisintaan 2015

TVO arvioi, että säännölliseen sähköntuotantoon ei päästä vielä vuonna 2014. Voimalan rakentaminen alkoi elokuussa 2005. Alun perin voimalan piti olla valmis jo kolme vuotta sitten.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön valmistuminen viivästyy jälleen. AREVA-Siemens -konsortiolta saatujen tietojen perusteella Teollisuuden Voima Oyj (TVO) arvioi, että Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö ei valmistu säännölliseen sähköntuotantoon vuonna 2014. Alunperin voimalan piti olla valmis vuonna 2009.

TVO muistuttaa, että kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella laitosyksikköä rakentava laitostoimittaja on vastuussa projektin aikataulusta.

Automaatio viivästyttää muitakin vaiheita

Laitostoimittaja on ilmoittanut TVO:lle, että automaation tehdastestaus ei pääse alkamaan aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti. TVO:n Yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtirannan mukaan viive automaation valmistuksessa siirtää myös seuraavia vaiheita eteenpäin.

– Laitostoimittajan laitosyksikön asennustyöt ja automaation suunnittelu eivät ole edenneet laitostoimittajan aikataulujen mukaisesti. Vaikka emme ole tyytyväisiä tilanteeseen ja toistuviin haasteisiin hankkeen aikataulusuunnittelussa, asiat OL3-työmaalla menevät jatkuvasti eteenpäin ja automaatioratkaisun avoinna olevat asiat ratkeavat kohta kohdalta, toteaa Lehtiranta.

TVO ilmoittaa jatkavansa laitostoimittajan tukemista projektin mahdollisimman nopean valmistumisen takaamiseksi. Se edellyttää laitostoimittajalta kokonaisaikataulun päivittämistä, uutta vahvistusta ja analyysia laitosyksikön valmistumispäivästä sekä selvitystä niistä toimenpiteistä, joilla aikataulussa pysytään.