Kaikki talviolympialaisista!

WWF:n kampanja pitää lohen hinnan alhaalla

Ympäristönsuojelujärjestö WWF:n kampanja verottaa Perämeren kalastajien tilipussia. Muun muassa Kauppaketju Kesko ei ota Perämeren lohta lainkaan myyntiin WWF:n suosituksesta. Suositusta perustellaan sillä, että villilohta pyydetään enemmän kuin kanta kestää.

lohi
Lohisaaliit ovat tänä kesänä hyviä, mutta hinta jää alhaiseksi.
Yle / Riikka Rautiainen

Perämeressä riittää kyllä lohta vaikka kuinka, mutta lohen myynti takkuaa pahasti WWF:n suosituksen vuoksi. Erityisen haasteellinen tilanne on ollut alueen ammattikalastajille, jotka joutuvat myymään lohta pilkkahintaan.

Muun muassa Kesko ja ruotsalainen Ica päättivät kesällä, että eivät ota Perämeren lohta lainkaan myyntiin ympäristöjärjestö WWF:n suosituksesta. Suositusta perustellaan sillä, että villilohta pyydetään enemmän kuin kanta kestää. Kalastajat ja Paavo Dunder ja Markku Sotisaari ovat pettyneitä.

Pitää lisätä pyyntiponnistusta, jotta pysytään leivänsyrjässä kiinni.

Paavo Dunder

- Tämä vaikeuttaa kalastajien tilannetta huomattavasti, Sotisaari toteaa.

Lohi saaliit ovat hyviä, mutta hinta on suosituksen vuoksi alhainen. Hintaa on jouduttu laskemaan, jotta kala ei jää käsiin.

- Tämä on lohentäyteinen ja työteliäs kesä. Kalaa on ollut paljon ja pyynti on pelannut. Menekki on ollut kova, mutta hinta on ollut huono. Hinnasta on jouduttu tinkimään, että on saatu markkinoille tavaraa, Sotisaari kuvaa tilannetta.

Paavo Dunder vahvistaa, että lohta on runsaasti.

- Vaikuttaa siltä, että boikotin on joku vain järjestänyt. Tämähän on aivan järjetön tilanne, koska poikastuotanto Tornionjoessa on parempi kuin koskaan. Tämä on aivan huuhaata koko juttu. Ehkä norjalainen kalankasvattaja on antanut WWF:lle tukea. Ei tässä muuta osaa ajatella, Dunder epäilee.

Sotisaari muistuttaa, että he kalastavat myös terminaalialueella.

- Me pyydämme pääasiassa tervinaalialueella Kemijoen velvoitekantaa, mikä on tarkoitettukin tehokkaasti pyydettäväksi.

Paavo Dunder epäilee WWF:n boikotin vaikutusta. Se voi johtaa kalastamisen lisääntymiseen.

- Tämän vuoden tulos on heikko tämän boikotin takia. Pitää lisätä pyyntiponnistusta, jotta pysytään leivänsyrjässä kiinni. Taitaa mennään aivan väärään suuntaan tämä suojelu, Dunder pohtii.