1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lukijoiden kanssa syntynyttä

Valtaosa keskustelijoista ei tukisi lentoyhtiöitä verovaroilla

Harva keskustelija pitää kuntien ja kaupunkien lentoyhtiöille maksamia tukia perusteltuina. Monen mielestä kyse on kohtuuttomasta tulonsiirrosta elinkeinoelämän vaikuttajille ja poliitikoille samaan aikaan, kun kunnat joutuvat säästämään peruspalveluissa. Lisäksi osa tukisi mieluummin bussi- tai raideliikennettä kuin lentämistä.

Turvatarkastuspiste Lappeenrannan lentoasemalla. Kuva: Yle

Nimimerkki jukka kyseenalaistaa tukia maksavien kuntien prioriteetit.

”Joku tolkku olisi syytä säilyttää lentoyhtiöille annetun tuen suhteen. Esimerkiksi Lappeenrannan käyttämät rahat ovat aika hurjia, jos aletaan lähestyä miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Ovatko prioriteetit kohdallaan?”

Nimimerkki Jyväskylästä usein lentävä haluaisi EU-lain tukia suitsimaan.

”Pitäisi säätää laki eu-tasolla että kaikki tuet lopetetaan kaikilta lentoyhtiöiltä ja kaikilta reiteiltä. Kyllä markkinat korjaavat hinnat oikealle tasolle. Lentoyhtiöt odottavat nykyään aina tukia koska siitä on muodostunut tapa.”

Nimimerkki Hamara tukisi mieluummin bussiliikennettä.

”Parasta olisi tukea linja-auto vuoroja ja muita julkisia liikennevälineitä. Ennen tukemista tähän tulisi kuitenkin luoda selkeät pelisäännöt. Lentokenttiä ei kuitenkaan saada joka kuntaan ja julkisten kulkuneuvojen käyttö olisi kaikkien etu."

Nimimerkki jpop toteaa, että lentoliikenteen tukeminen on tulonsiirto talouseliitille.

”Kysessä onkin lähinnä elinkeinoelämän johtajille tehty tulonsiirto veronmaksajien kassasta. Jos on rahaa niin voi sitä näinkin käyttää, ei kuntatalous ole kaikkialla kriisissä.”

Nimimerkki Lentäjän poika moittii Jyväskylän maksaman tuen vastikkeettomuutta.

”Lisäksi tehdyssä sopimuksessa ei ole mitään laatukriteerejä tai sanktiota. --- Samalla rahalla olisi saanut fiksun ja luotettavamman linja-autoyhteyden Helsinki-Vantaalle. Eikä kokonaismatka-aika olisi ollut kovin paljoa pidempi.”