1. yle.fi
  2. Uutiset

Jalkapanta valvoo tehokkaasti

Kotona kärsittäviä valvontarangaistuksia on suoritettu pääosin onnistuneesti. Valvontarangaistukset tulivat käyttöön viime vuoden lopulla, ja vain neljässä tapauksessa rikoksen tekijän epäillään rikkoneen sääntöjä törkeästi.

Kotimaan uutiset
Mies näyttää jalkapantaa nilkassaan.

Viime marraskuussa käyttöönotettuja valvontarangaistuksia on viety loppuun nyt kolmisenkymmentä. Näistä vain neljässä tapauksessa rikoksen tekijän epäillään rikkoneen sääntöjä törkeästi, mikä on Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vähän.

- Kun neljän osalta puhutaan mahdollisesta keskeytyksestä, niin minusta luku on kohtuullinen, sanoo aluejohtaja Mika Antikainen Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueelta.

Pienessä savolaiskunnassa asuva Keijo Hassinen aloitti valvontarangaistuksensa suorittamisen viime torstaina. Rangaistus tuli rattijuopumuksesta.

Hassinen selviää puolen vuoden ehdottomaksi määrätystä vankilatuomiostaan nyt neljällä kuukaudella. Kotona rangaistuksensa kärsivää miestä valvotaan jalkaan asennetulla seurantalaitteella ja kotipäätteellä. Liikkumista on rajoitettu, ja säännöt ovat tiukat.

Pihalla saan liikkua, ja ulkoilla koiran kanssa.

Keijo Hassinen

- Pihalla saan liikkua ja ulkoilla koiran kanssa, myös kirkolla saa käydä hoitamassa asioita. Osa toimista on vapaaehtoisia ja osa pakollisia; pakollisiksi minulle on määrätty kaupassakäynti ja muutama tunti lapsenhoitoa tässä kotona, sanoo Hassinen, jonka perheeseen kuuluu puoliso ja vuoden ikäinen poika.

Kotipäivän hinta kolmannes vankilapäivästä

Valvontarangaistukseen on määrätty jo satakunta rikoksentekijää, mutta heistä osa odottaa vielä rangaistuksen täytäntöönpanoa. Koko maassa jalkapantaa kantaa valvontarangaistuksen vuoksi parasta aikaa 30 tuomittua.

- Jatkossa valvontarangaistuksessa on tarkoitus olla 120 henkilöä kerrallaan, kertoo uuden rangaistusmuodon tavoitteista aluejohtaja Mika Antikainen Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueelta.

Ankaruudeltaan valvontarangaistus asettuu yhdyskuntapalvelun ja vankilatuomion väliin.

Siihen eivät pääse esimerkiksi väkivaltarikolliset, ja valtaosa valvontarangaistusta suorittavista onkin rattijuoppoja tai omaisuusrikoksen tekijöitä.

Yhteiskunnalle valvontarangaistus tulee kolme kertaa edullisemmaksi kuin vankila. Kotiarestin hinnaksi arvioitiin etukäteen 60 euroa päivässä, kun vankilapäivän hinta on noin 180 euroa.

- Toki valvontarangaistuksien määrän lisääntyessä kustannus tulee tähän mutta alkuvaiheessa, kun valvontarangaistuksia on vähemmän niin suhteessa kustannukset yksikköä kohden ovat hieman enemmän, Antikainen toteaa.

Päihteettömyys voi käydä hankalaksi

Valvontarangaistus pannaan täytäntöön yhdyskuntaseuraamustoimistojen kautta. Kuopion toimiston apulaisjohtajan Arja Rantanen-Bobovin mukaan alku on ollut työlästä mutta eri organisaatioiden yhteistyö on saatu pelaamaan.

- Ennen valvontarangaistusta koti tarkastetaan ja perheen suostumus on tietysti oltava. Työtä on paljon. Tällä hetkellä lausuntopyyntöjä pelkästään valvontarangaistuksen soveltuvuudesta on pyydetty koko maassa 400, hän laskee.

- Joudumme rakentamaan myös rikoksentekijän kotipaikkakunnalle melkoista tukiverkkoa.

Tukipartion ohjaaja Kari Ahonen puolestaan kiertää yllätyskäynneillä rangaistusta suorittavien kotona. Käynnillä tuomiotaan kärsivä puhallutetaan, häneltä otetaan virtsatesti ja asumisolot tarkastetaan.

- Haastavinta tuntuu olevan se, että valvontarangaistuksessa vaaditaan ehdotonta päihteettömyyttä Monelle hankalaa on myös aikataulussa pysyminen, Ahonen kertoo.

Päihteitä mun ei tee mieli, kun tiedän, että olen mokannut. Tässä on paljon tärkeämpiäkin asioita elämässä.

Toiveet korkealla

Valvontarangaistuksen suorittaneiden päätymistä uudelleen rikoksentekijöiksi ei ole vielä päästy vertaamaan vankilatuomion suorittaneisiin. Toiveet ovat kuitenkin korkealla.

- Valvontarangaistus on yhdyskuntaseuraamus, ja tätä kautta voisi olettaa, että tällä on paremmat mahdollisuudet kuin vankilatuomiolla, ennustaa aluejohtaja Mika Antikainen.

Keijo Hassinen ainakin toivoo tulevaisuudesta erilaista kuin menneisyydestään.

- Päihteitä mun ei tee mieli, kun tiedän, että olen mokannut. Tässä on paljon tärkeämpiäkin asioita elämässä, sanoo Hassinen.

Lue seuraavaksi