1. yle.fi
  2. Uutiset

CERN-yhteistyö hyödyttää Lappeenrannan yliopistoa

Yliopisto on toimittanut Euroopan hiukkastutkimuslaitokselle tekniikkaa yli miljoonan euron arvosta. Sveitsiin toimitetun tekniikan pohjalta on syntynyt myös omia teollisuussovellutuksia.

hiukkasfysiikka
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Yle

Maailmankaikkeuden rakenne tuli askeleen selvemmäksi ihmiskunnalle heinäkuun neljäs päivä, kun Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen CERNin tutkijat Sveitsissä ilmoittivat löytäneensä hiukkasen, joka ominaisuuksiltaan vastaa kauan etsittyä Higgsin hiukkasta.

Hiukkasen olemassaolo on edellytyksenä tiedemaailmassa nykyään yleisesti hyväksytylle maailmankaikkeuden rakenteen selitysmallille, niin sanotulle standardimallille. Ilman tätä löytöä tutkijoiden olisi pitänyt etsiä uutta teoriaa.

- Sen löytyminen tekee tästä mallista huomattasti paljon tukevamman, kuin se on ennen ollut. Jos sitä ei olisi löytynyt ollenkaan, niin standardimalli olisi ollut vaikeuksissa, lähes 30-vuotta CERNissä työskennellyt Lappeenrannan yliopiston professori Tuure Tuuva sanoo.

Yhteistyö kannattaa

Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT on kantanut oman kortensa kekoon Sveitsin hiukkasjahdissa. Yliopisto on toimittanut CERNiin suureen hiukkaskiihdyttimeen yli miljoonan euron elektroniikkajärjestelmän, jota käytetään kiinnostavien hiukkasten jälkien tunnistamiseen.

CERNiin kehitettävä teknologia poikii myös teollisia sovellutuksia Lappeenrannan yliopistossa.

- Olemme saaneet kehitettyä ultraääntä hyödyntävän mittalaitteen, joka pystyy mittaamaan kalvon pinnan paikan noin mikrometrin tarkkuudella. Jos kalvon pinnan päälle kerääntyy materiaalia, niin me pystymme havaitsemaan tämän pinnan lähestymisenä. Tästä saadaan suoraan teollisuussovellutuksia käyttäen siis samaa teknologiaa ja osaamista, jotka on kehitetty CERNia varten, Tuure Tuuva sanoo.

Lue seuraavaksi