1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avioerobuumi alkaa pian - näin paljon se maksaa

Yhteinen kesäloma on varmin tapa pilata avioliitto, sillä tilastojen mukaan suomalaiset eroavat hanakasti heti kesän päätyttyä. Henkisen kärsimyksen lisäksi avioerot ovat myös taloudellisia tragedioita. Ero voi maksaa jopa satoja tuhansia euroja.

Kotimaan uutiset
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Arja Lento / Yle

Suomalaisten kesämökeillä muhii parhaillaan avioeropommi. Helsingin käräjäoikeuden tilastot osoittavat, että avioeroja haetaan eniten heti kesälomien päätyttyä. Lisäys muihin vuodenaikoihin verrattuna on noin 15 prosenttia. Vastaava ilmiö on nähtävissä myös tammikuussa - heti joululomien jälkeen.

- Kyllä se on niin, etteivät suomalaiset kestä toisiaan kahta päivää pidempään, ainakaan selvin päin. Aika on niin hektinen, että vasta lomalla ehtii miettiä elämäänsä eteenpäin. Huomataan, ettei tämä liitto ehkä tyydytäkään, Helsingin oikeusaputoimiston johtaja Liisa Vehmas tietää.

Kallis ero

Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen sanoo avioerojen olevan ihmisen pahin taloudellinen riski. Eron hintalappu riippuu paljon tapauksesta, mutta hintahaitari pyörii tuhansien ja satojen tuhansien eurojen välillä.

Nyrkkisääntö on se, että mitä enemmän lapsia parilla on ja mitä riitaisampi on ero, sitä kalliimmaksi ero tulee. Myös avioehdottomat erot tulevat usein kalliiksi.

Kustannukset muodostuvat seuraavista asioista:

  • *Uuden asunnon hankinta. *Lähes aina jompi kumpi puolisoista joutuu muuttamaan uuteen kotiin. Jos parilla on lapsia, pitää uuden asunnon olla niin suuri, että lapset mahtuvat vierailulle. Muuttaminen ei ole ilmaista ja lisäksi asunnon (osakkeen tai muun arvopaperin) luovutuksesta on maksettava varainsiirtovero.
  • *Tavarahankinnat *uuteen kotiin. Kun muutetaan yhdestä kodista kahteen, pitää huonekalut ja kodinkoneet uusia. Ruotsalaislehti Dagens Industrin julkaiseman tutkimuksen mukaan keskihinta uuden kodin tavaroille on noin 10 000 euroa.
  • *Uusi auto. *Erityisesti parit, joilla on lapsia, tarvitsevat todennäköisesti kahta eri autoa.
  • *Oikeusprosessi. *Pelkän avioerohakemuksen jättäminen maksaa 120 euroa, mutta käräjäoikeuteen meno nostaa hintalappua tuntuvasti. Helsingin oikeusaputoimisto arvioi, että keskimäärin riitaisten tapausten selvittäminen maksaa 1 500 - 2 500 euroa.
  • *Muut kulut. *Yleensä puolisot ovat tottuneet jakamaan laskut, ruokaostokset ja muut kustannukset puoliksi. Eron jälkeen kaikki pitää maksaa yksin. Lapsiperheiden pitää usein ostaa lapsille kahdet harrastusvälineet ynnä muut tavarat. Lisäksi yhteisen taipaleen aikana kaappeihin on kertynyt paljon sellaista tavaraa, joiden arvoa on mahdoton arvioida. Niistä luopuminen voi olla tunnearvon takia kova paikka.

Nordean Anu Numminen neuvoo pareja sopimaan raha-asioista jo silloin, kun yhteiselo on ruusuilla tanssimista.

- Yhteinen taloustili on erittäin hyvä keino selkeyttää raha-asioita. Sieltä voidaan maksaa kaikki yhteiset hankinnat, joten erotilanteessa ei tarvitse miettiä, kuka mitäkin on maksanut, Numminen vinkkaa.

Lue seuraavaksi