1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tunnettu tšetšeenilaulaja hakee turvapaikkaa Suomesta

Liza Umarovan mukaan kaukasialaiset ja muslimit eivät ole Venäjällä turvassa.

Kotimaan uutiset

Tšetšeenilaulaja Liza Umarova on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Bardilaulaja ja näyttelijä Umarova on tämän päivän tunnetuin tšetšeenilaulaja, ja hän omistaa musiikkinsa vapaudelle ja tuskalle, jota hänen kansansa kärsii.

Umarovalla on aviomies ja kolme lasta. Hän kertoo pelkäävänsä itsensä ja lastensa puolesta.

- Pelkään asua maassa, joka ei suojele meitä, jossa naamioidut miehet voivat rynnätä sisään kotiini ja viedä poikani ja jossa minulla ei ole oikeutta mielipiteeni puolustamiseen, Umarova kertoo.

Umarovan mukaan Venäjällä vainotaan ja surmataan kaukasialaisia ja muslimeja. Umarova sanoo, ettei hänellä ole kolmen lapsen äitinä voimia taistella järjestelmää vastaan.

Umarova: Sorto lisääntyi Venäjällä vaalien jälkeen

Umarova valmistui Jaroslavlin teatteriakatemiasta, jonka jälkeen hän meni naimisiin ja sai kolme lasta. Perhe muutti Moskovaan vuonna 1994 sen jälkeen, kun heidän talonsa pommitettiin ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana.

Toisen Tšetšenian sodan puhjettua vuonna 1999 Umarovan perheen talo Groznyissa tuhoutui täysin venäläisten ilmapommituksissa.

- Elämä Venäjällä on pahempaa kuin koskaan. Viime vaalien jälkeen tšetšeenien ja ingušien sorto on lisääntynyt.

Umarovan mukaan poliisi lavastaa helposti kaukasialaiset, jotka pidätetään ja joita vastaan nostetaan syytteitä.

- Anna Politkovskaja ja Natalia Estemirova nousivat tätä väkivaltaa vastaan, puolustivat syyttömiä ja paljastivat rikollisia. Heidän vaivannäkönsä palkittiin murhaamalla heidät.

Umarova esiintyi heinäkuun seitsemäntenä päivänä Suomen rauhanpuolustajien PAX-festivaalissa Helsingissä. Laulaja kertoi, että Suomeen saavuttuaan hän tunsi ensimmäistä kertaa aikoihin olevansa vapaa.

Lue seuraavaksi