Olkiluoto 3 -työt uhkaavat venyä yli kymmeneen vuoteen

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitoksen rakennustyöt venyvät todennäköisesti yli kymmenvuotisiksi. Laitoksen käyttöönotto lykkääntyy vähintään vuoteen 2015. Aikataulumuutokset eivät yllättäneet viranomaisia.

talous
Olkiluoto 3 -voimala toukokuussa 2012.
Kuvassa on rakenteilla oleva Olkiluoto 3.Teollisuuden Voima Oyj

Olkiluoto 3:n rakentaminen aloitettiin vuonna 2005. Alkuperäinen tavoite laitoksen käyttöönotolle oli vuonna 2009. Arviota jouduttiin kuitenkin muuttamaan - uudestaan ja uudestaan.

Ydinvoimatekniikan professori Riitta Kyrki-Rajamäki Lappeenrannan yliopistosta kertoo, että aikataulu on näyttänyt jo pitkään mahdottomalta.

- Uudentyyppisten voimalaitosten aikataulu on yleensä ollut suurin piirtein nykyisen arvion luokkaa. Alkuperäinen tavoite tuntui alusta lähtien epärealistiselta.

Uutta valmistumisarviota ei annettu

Teollisuuden Voima (TVO) ei ole antanut hankkeen valmistumiselle uutta päivämäärää. Syynä viivästykseen ovat yhtiön mukaan ongelmat laitostoimittaja Areva-Siemensin automaatiosuunnittelussa ja -asennuksessa.

Olisin toivonut jonkinlaista arviota laitoksen valmistumisesta.

Petteri Tiippana, STUK

Säteilyturvakeskuksen (STUK) ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Petteri Tiippana kertoo, että viranomaiset toivovat uutta valmistumisarviota mahdollisimman nopeasti.

- Olisin toivonut jonkinlaista arviota laitoksen valmistumisesta. TVO keskustelee ilmeisesti aikataulusta vielä laitetoimittajan kanssa. Viranomaisten olisi tärkeä tietää, koska laitos on käytössä. Silloin pystymme ohjaamaan omaa valvontaamme ja suunnitteluamme.

Laitoksen käyttäjät harjoittelevat simulaattorilla

TVO:n yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta kertoo, että aikataulu täsmentyy vasta neuvotteluissa Areva-Siemensin kanssa.

- Laitostoimittaja on vastuussa aikataulusta. Me emme lähde arvailemaan valmistumisajankohtaa, vaan odotamme laitostoimittajan aikataulua.

Ydinvoimalayksikön rakennustöissä on tällä hetkellä noin 3 500 henkilöä. Valmista yksikköä käyttää kahden vanhan yksikön työntekijöiden rinnalla noin 150 - 200 käyttöhenkilön joukko. Osa heistä opettelee parhaillaan laitoksen käyttöä simulaattorin avulla ja osallistuu tarvittaessa muihin töihin.

- Tarkoituksena ei ole pitää ihmisiä odottamassa, vaan palkkaamme uusia työntekijöitä vaihe vaiheelta. Rakennustöiden edetessä tuleva käyttöhenkilöstö oppii laitoksesta, Lehtiranta kertoo.