1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Raskaat taistelut jatkuivat Damaskoksessa toista päivää

Arvioiden mukaan kyseessä ovat pahimmat taistelut pääkaupungissa sitten kansannousun alun maaliskuussa 2011. Panssarivaunut ovat ensi kertaa pääkaupungin asutusalueilla.

Kuva Syyrian opposition Shaan News Networkin julkaisemasta videosta, joka näyttää palavan auton Damaskoksessa 16. heinäkuuta. Kuvan aitoutta ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa. Kuva: Shaan News Network / EPA

Rajut taistelut ovat jatkuneet Syyrian pääkaupungin Damaskoksen keskustassa maanantaina. Taisteluja on käyty vain parin kilometrin päässä parlamentista ja presidentinpalatsista. Syyrian armeija on siirtänyt panssarivaunuja pääkaupungin asutusalueille ensimmäistä kertaa sitten kansannousun alun 16 kuukautta sitten.

Kyseessä ovat kaupunkilaisten ja aktivistien mukaan myös raskaimmat taistelut pääkaupungissa väkivaltaisuuksien aikana. Aktivistit ovat arvioineet taisteluita käännekohdaksi.

- Näyttää siltä, että tämä on uusi strategia: taistelut tuodaan pääkaupungin keskustaan, arveli aktivisti Mustafa Osso.

Taistelut alkoivat sunnuntaina ja ovat jatkuneet maanantaina useissa pääkaupungin kaupunginosissa.

Armeijan panssarivaunut piirittävät muun muassa keskeistä Midanin sunnikaupunginosaa. Taisteluita on käyty myös muun muassa Tadamonin kaupunginosassa. Asukkaiden kerrotaan pakenevan taisteluiden tieltä ja kaduilla näkyy vain joko armeijan tai opposition taistelujoukkoja.

- Täällä on sota, sota, kuvasi turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä nainen Midanin kaupunginosasta puhelimitse.

Paksut mustat savupilvet nousivat maanantaina Damaskoksen taivaalle ja raskaan tulituksen äänet kuuluivat myös Damaskoksen hienostoalueiden kahviloihin, kirjoittavat uutistoimistot. Asukkaat puolestaan kuvaavat, kuinka Tadamonista on katkaistu sähköt, vesi ja yhteydenpitomahdollisuudet.

Myös muun muassa tie kansainväliselle lentokentälle oli ainakin osan päivää poikki taisteluiden vuoksi.

Taisteluiden uhreista ei ole vielä tietoa.