1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

HIV:n estävä lääke käyttöön Yhdysvalloissa

Truvada-lääke estää HIV-tartuntoja, mutta saattaa samalla innostaa ihmisiä käytökseen, joka lisää tautitapauksia. Asiantuntijat ovat epäileväisiä lääkkeen hyödyllisyydestä.

terveys
Truvada-lääke.
Truvada-lääke.Gilead Sciences Europe Ltd. / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat hyväksyneet käyttöön lääkkeen, joka vähentää HIV-tartuntoja. Lääkkeen käyttöön liittyy myös paheksuntaa.

Truvada-niminen lääke on tarkoitettu terveille aikuisille, jotka kuuluvat HIV-tartunnan riskiryhmään. Käyttäjät voivat olla esim. parisuhteessa eläviä henkilöitä, joiden kumppani on HIV-positiivinen tai homoseksuaalisia miehiä, joilla on runsaasti seksisuhteita. Lääkettä on tutkittu näillä koeryhmillä.

USA:n lääkintäviranomaisten mukaan Truvadaa ei tule käyttää ainoana HIV:n ehkäisymuotona, vaan taudin ehkäisyyn kuuluvat turvalliset seksikäytännöt, neuvonta ja säännölliset HIV-testit.

Kahdessa koeryhmässä HIV-tartuntojen määrän todettiin lääkkeen käyttäjillä olleen 44 - 73 prosenttia pienempi kuin vertailuryhmillä. Kokeiden tulokset ovat kuitenkin kyseenalaisia, sillä koehenkilöiden käyttäytymisestä ei ole varmaa tietoa. On mahdollista, että lääkityksen käyttäjät luottavat lääkkeen tehoon ja lopettavat esim. kondomin käytön.

Eräät asiantuntijat pelkäävätkin, että Truvada kannustaa käyttäjiä holtittomampaan seksikäyttäytymiseen.

Hoitoon kuuluu päivittäin otettava pilleri. Hoidon kustannukset vuodessa ovat jopa 14 000 dollaria, mikä estää väärinkäyttöä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi