1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikkakasvit

Meirän pelto ei piittaa rikkaruohoista

Savinen pelto muljahtelee saappaiden alla. Meirän pelto Kangasalan Kesolla ei ole tarvinnut ensimmäisenä kesänään kastelua.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Tamperelainen yhteisöviljelyosuuskunta Meirän pelto odottaa vielä historiansa ensimmäistä sadonkorjuuta. Puutarhuri Jonna Kumpulaisen mukaan vettä ei ole tullut alkukesästä liikaa, mutta se on hieman hankaloittanut työntekoa.

- Kosteaa on ollut. Työt ovat hankalia, kun koneet eivät tahdo toimia muovailuvahamaisessa maaperässä.

Mikään ei ole komeista sademääristä huolimatta mädäntynyt peltoon, mutta puutarhurin pitää miettiä tarkkaan mihin mitäkin laittaa. Uusi pelto vaatii vielä opiskelua.

- Kun on tuntematon pelto eikä tiedä rikkakasveja, ei tiedä märkäpaikkoja, ei tiedä eläimistöä, niin oppimista tämä kesä on ollut, Kumpulainen kertoo.

Toiminta on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin. Tänä kesänä pellolla kokeillaan montaa lajiketta salaattia. Kaikkiaan 700 salaatinpäätä on istutettu siisteihin riveihin. Salaatit ovat pitäneet kosteudesta.

- Salaatti ei siedä hellettä. Nämä ovat ainakin sieviä, eikä ole kuivuneita reunoja, Kumpulainen esittelee.

Talkoita omaan tahtiin

Meirän pelto on monitahoinen. Toisella puolella on rinne, missä kasvaa papua, kurkkua ja hernettä. Rinteessä ei vesi seiso. Pellon muodot on huomioitu istutuksissa.

Rikkaruohoilla on oma tehtävänsä ja varsinkin luomupellolla niitä pitää hieman sietääkin.

Puutarhuri Jonna Kumpulainen

- Harjuissa viljellään perunaa ja kaaleja. Niihin ei ainakaan jää vesi seisomaan, se pääsee harjujen lomasta pois, puutarhuri Kumpulainen sanoo.

Kolmen hehtaarin yhteisöpellosta voi kuka tahansa ostaa osakkeen. Jäsenyys ei velvoita talkoisiin, mutta puutarhuri kyllä kaipaa apua aika ajoin.

- Pakko ei ole kenenkään tulla ja vapaaehtoisilla on kyllä intoa riittänyt. On saunottu ja syöty, Kumpulainen kertoo. 

Rikkakasvit ovat myös hyödyllisiä

Pellosta yksi hehtaari on vihannesviljelyssä, siispä rikkaruohoaikaan käsityötä riittää.

- Mikään ei ole vielä hukkunut rikkakasvien alle, Jonna Kumpulainen naurahtaa.

Puutarhurin suhde rikkaruohoihin yllättää.

- Rikkaruohoilla on oma tehtävänsä ja varsinkin luomupellolla niitä pitää hieman sietääkin. Ne saattavat houkuttella tuholaisia puoleensa ja säästävät näin hyötykasveja. 

- Vesiheinä on oma henkilökohtainen suosikkini, sen saa helposti harattua pois ja se sitoo erinomaisesti kosteutta maahan, Kumpulainen sanoo.

Meirän pelto -osuuskuntatoiminta on uutta Pirkanmaalla. Yhteisöviljely on palkatun puutarhurin mielestä lähtenyt käyntiin ihmeen hyvin.

- Ehkä on yllättänyt eniten se, että kaikki on järjestynyt. Pieniä vastoinkäymisiä on ollut, mutta loppujen lopuksi kaikki on mennyt hyvin, Kumpulainen toteaa.