1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsen paikka on takapenkillä

Turvatyyny saattaa pelastaa kolarissa ihmishengen, mutta perheen pienemmille tyynystä on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Korokeistuin nostaa lapsen oikealle korkeudelle, jotta turvavyö ja -tyyny toimivat toivotulla tavalla.

Kotimaan uutiset
Lapsi istuu auton istuinkorokkeella.
YLE / Antti Karhunen

Laki kieltää etupenkillä istuimet, jotka asetetaan selkä menosuuntaan niissä autoissa, joissa turvatyynyä eli airbagia ei voida kytkeä pois päältä. Liikenneturva suosittelee kuitenkin, ettei alle 140-senttisiä lapsia kuljetettaisi etupenkillä lainkaan: autossa turvallisin paikka lapselle on takapenkillä.

- Turvatyynyt on suunniteltu aikuiselle ja toimivat aikuisillakin vain silloin, kun turvavyö on käytössä. Jos lapsi istuu etupenkillä turvaistuimen kanssa, voi olla, että lapsi on niin lyhyt, että turvatyyny osuu lauetessaan liian korkealle. Lapselle voi käydä huonommin kuin tilanteessa olisi käynyt ilman turvatyynyä, kertoo Liikenneturvan Lahden aluepäällikkö Satu Tuomikoski.

Turvavyökoroketta tulisi käyttää alle 135-senttisillä lapsilla, jotka eivät voi enää painonsa perusteella turvaistuimessa istua. Turvaistuin antaa lapselle tukea myös niskaan ja kylkiin: koroke vain nostaa lapsen ylöspäin, jotta turvavyö tulisi oikealle korkeudelle.

- Jokaisessa turvavyöistuimessa on eri painorajat, jotka kyllä ilmoitetaan tuoleissa. Jos taas käyttää istuinkoroketta, pitäisi olla myös niskasuoja.

Takapenkin turvatyynyt eivät pamahda nenälle

Takapenkin toimivat toimivat eri periaatteella. Ne laukeavat sivusta ja estävät lähinnä mahdollisten lasinsirpaleiden lentämisen auton sisälle. Varsinaista panosta takapenkin turvatyynyissä ei ole.

Turvatyynyt saa myös suljettua pois päältä. Virtakatkaisin saattaa löytyä esimerkiksi hanskalokerosta. Tuomikoski suosittelee, että ne pidetään kuitenkin aina päällä.

- Paras olisi, jos turvatyyny olisi aina päällä ja edessä istuisi henkilö, jolle siitä on hyötyä tarvittaessa.