Sade uhkaa viljasatoa - hinnan pelätään nousevan

Sateinen ja viileä kesä uhkaa viljasatoa. Mansikat ja perunat ovat jo kärsineet runsaista sateista.

Kotimaa
ProAgria Kasvin palveluryhmäjohtaja Sari Peltonen.
ProAgria Kasvin palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen arvioi satonäkymiä Aamu-tv:ssä.

Jos loppukesä jatkuu yhtä sateisena, viljasato saattaa jäädä heikoksi. Tämän ennustetaan nostavan viljan hintaa syksyllä.

- Kyllä siinä vaiheessa, kun tarjonta pienenee, kyllä silloin hinnat nousevat, arvioi MTK:n vilja-asiamies Max Schulman Ylen Aamu-tv:ssä.

Yli puolet Suomen viljasadosta menee rehukäyttöön. Viljan hinnan nousu voi vaikuttaa kasvavien rehukustannusten myötä myös porsaan ja broilerin lihan hintoihin. Maitotiloilla käytetään pääasiassa nurmirehua, joka ei näytä kärsineen alkukesän sateista.

- Ennen kuin hinnan nousu näkyy tuotteissa, leivässä tai lihassa, niin siihen menee oma aikansa. Kyllä se voi äkkiä sinnekin tulla, Schulman toteaa.

Viljelijöitä uhkaavat suuret menetykset

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen ProAgria Kasvin palveluryhmäpäällikön Sari Peltosen mukaan tilanne on huolestuttava etenkin niillä alueilla, joilla vesi on vallannut pellot kokonaan. Eniten sateista on kärsitty Satakunnassa, Pohjois-Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Paikoitellen myös Pohjois-Savossa on saatu runsaasti sateita.

- Jos vesi on vallannut pellot ja kasvustot hukkuvat veteen, niin on vaikeaa odottaa, että saadaan kauppakelpoista satoa enää. Tilanne on niiltä osin vakava ja yksittäisiä viljelijöitä saattavat kohdata suuret tulojen menetykset, Peltonen kertoo.

Tällä hetkellä kaikkein pahiten sateet koettelevat mansikkapeltoja, joilla mansikka on juuri kypsymässä. Sateet piiskaavat marjat pehmeiksi, jolloin marjojen laatu heikkenee. Myös perunat ovat jo kärsineet sateista.

Viljan suhteen on sen sijaan vielä toivoa, jos sää muuttuu aurinkoisemmaksi.

- Viljat eivät ole vielä kärsineet, mutta jos sateet jatkuvat, niin niilläkin tulee ongelmia. Etenkin kasvitaudit saavat aikaan vahinkoa. Tällaisissa olosuhteissa kasvitaudit leviävät sateella nopeasti. Kun pellot ovat kosteita ja pehmeitä, ei päästä tekemään torjuntatoiminpiteitä, Peltonen sanoo.

Soijan hinta nousemassa

Yhdysvalloissa kärsitään puolestaan kovimmasta kuivuudesta 50 vuoteen. Kuivuus kattaa yli puolet Yhdysvaltojen maa-alueista.

- Kuivuus nostaa muun muassa vehnän, maissin ja soijan hintoja. Kaikkien kriittisin on soija. Rehun valkuaishintojen nousu tulee olemaan varmaa tämä vuoden aikana johtuen Yhdysvaltojen kuivuudesta, Schulman toteaa.

Suomessa varsinkin viljan hintakehitys on nyt kiinni loppukesän säistä.

- Heinäkuu ja varsinkin elokuu ovat kriittistä aikaa. Elokuussa ei enää soisi sateiden jatkuvan, vaan silloin tarvitaan poutapäiviä ja aurinkoisia päiviä, jotta kasvuston kehitys kulkisi reippaasti eteenpäin ja sato valmistuisi ajallaan, Peltonen toivoo.