Lasi leikkaantuu uniikkitaiteeksi

Lasitaide vei aikoinaan Jari Hangassalon välittömästi mennessään. Pelkällä taiteella ei kuitenkaan elä, vaan välillä on tehtävä restaurointitöitä. Suomen lasitaiteilijoiden näyttelyssä Helsingin tuomiokirkon kryptassa teoksia tuodaan esiin myös valotaiteen keinoin.

lasitaide
Vihreän sävyisistä "lasilehddistä" kulho.
Jari Hangassalo esittelee Pietarsaaren seurakuntakeskuksen lasimaalausta

Pietarsaarelaisen Jari Hangassalo sukelsi lasitaiteen maailmaan sattumoisin erään lehtiartikkelin kautta. Kokemus oli niin vaikuttava, että se vei hänet Liminkaan lasitaiteen oppiin. Siinä vaiheessa mestarit eivät enää kätkeneet taitojaan. Hangassalo pääsi legendaarisen Mary-Jane Gregoryn oppilaaksi.

Nyt Hangassalo on yksi kolmestatoista Suomen lasitaiteilijoiden näyttelyn taiteilijoista. Hän on myös yhdistyksen perustajia, ja hän on ollut kokoamassa Helsingin tuomiokirkon kryptan näyttelyä. Lasitaiteilijoiden ja valotaiteilija Marko Knuuttilan taikasauva on muuttanut kryptan tilateokseksi. Pohjanmaalta näyttelyssä on mukana myös kruunupyyläinen Aila Järvelä, muut taiteilijat ovat eri puolilta Suomea.

Haimme poikkitaiteellista kokemusta ja elämyksellisyyttä

- Haimme poikkitaiteellista kokemusta ja elämyksellisyyttä. Lasitaidehan on nimenomaan valotaidetta, Hangassalo kiteyttää.

Uniikkitaidetta

Näyttelyssä ei ole esillä taideteollisuuden muotoilun valioita vaan uniikkeja taideteoksia. Tekniikat vaihtelevat.

-Yksi tekee lyijylasia, toinen kuparifolio- eli tiffanylasia. Itse käytän UV-liimatekniikkaa.

Suomen lasitaiteilijoilla, ammattilaisten järjestöllä on ollut jo toistakymmentä näyttelyä. Viime vuonna lasiin yhdistettiin ääni ja valo, nyt taas valo.

Ensi vuonna kymmenvuotisnäyttely rakennetaan Tampereelle, yhdistyksen perustamispaikkakunnalle Lennart Segerstrålen runouden siivittämänä.

Taiteilija ja restauroija

-Yksin lasitaiteella on Suomessa vielä vaikea elää, mutta jos on joku muu ammatti siinä rinnalla, se on hyvä. Minä opetan kansalais- ja työväenopistoissa, Hangassalo selventää. Hänen teoksiaan on muun muassa yksityiskodeissa, kouluissa ja kappeleissa.

Jos lasitaiteilija ei luo uutta, hän restauroi. Vanhoja lasimaalauksia on sairaaloissa, kirjastoissa ja kappeleissa. Edes vanhat mestarit eivät ole tehneet sellaista taidetta, joka ei välillä kaipaisi korjaavaa kättä.

Restauroija on välillä varsinainen salapoliisi, kun tykötarpeita on pakko etsiä jopa ulkomailta.

Hangassalo rakentaa parhaillaan itselleen autotallista uutta ateljeeta Pietarsaareen. Siellä seinää vasten nojaa helsinkiläisen kirjaston lasimaalausikkuna. Talonmies horjahti ikkunaa vasten, ja se oli pakko lähettää paketissa Pietarsaareen.

Pietarsaaressa hän on restauroinut Malmin sairaalan jugendikkunoita. Keskeltä pulleat häränsilmäkoristeet hivelevät katonrajassa silmää. Helsingissä Hangassaloa tarvittiin taannoin Pyhän Sydämen kappelin uudistustöissä.

- Restauroija on välillä varsinainen salapoliisi, kun tykötarpeita on pakko etsiä jopa ulkomailta. Hain kappelin ikkunoihin vanhaa lasia Tukholmasta saakka, Hangassalo paljastaa.