1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

"Perämettän" lauluntekijä haluaa herättää tunteita ja ajatuksia

Hämeenlinnalainen sanoittaja Sana Mustonen seuraa intohimoaan ja uskoo sen johtavan menestykseen. Sitä on eri artistien avulla myös kertynyt, jopa nelinkertaisen platinan verran: viimeksi Robinin äänellä. Sanoittajan unelma on päästä tekemään tekstejä omilla ehdoillaan.

Kuva: Anne Karppinen / Yle

Sanoittaja Sana Mustosen puheiden perusteella ”Rengon perämettä” on Lietsan kylässä. Siellä asuu Sana omine kolmine lapsineen, kissoineen, kanoineen ja kukkoineen. Vuohikin oli pihapiirissä hetken ennen kuin Sana palautti lypsykkinsä alkuperäiselle omistajalleen.

– Täällä voi olla ihan hyvin viikon, että ei tapaa ketään aikuista, ja sitä halusinkin sen jälkeen, kun olin ollut ylisosiaalinen työssäni viisitoista vuotta, leijonaharjainen nainen sanoo.

Intohimona sanat

Paraatipaikalla olohuoneen seinällä, työhuoneessa siis, komeilee teinitähti Robinin nelinkertaista platinaa myynyt levy Koodi. Sen eteen Sana tarpeen vaatiessa pysähtyy hetkeksi ja muistuttaa itselleen, että on oikealla tiellä. Sanoittajaksi ryhtyminen oli päätös, jonka on määrä kantaa loppuelämän.

– Ihmisellä täytyy olla intohimo johonkin, ja kun se ei ole katteetonta eli kun hommansa osaa, niin pakkohan sitä on jossain vaiheessa menestyä! Sitä menestystä minä nyt odotan.

Robinille sanoittaessaan Sana tiesi, mitä oli tekemässä ja kenelle. Robinin musiikki on suunnattu nuorille tytöille, ja Sana on kovin otettu, että pikkulikat ovat ottaneet hänen tekstinsä omakseen. Lauluntekijän missio on päästä ennen pitkää tekemään tekstejä, joissa saa käsitellä isoja, tunteita ja ajatuksia liikuttavia teemoja.

– Siihen pitää olla tosi paljon nimeä ennen kuin siihen asemaan pääsee. Nyt on mentävä vielä kaupallisuuden ehdoilla.

– Teen joka päivä tekstejä, joista en tiedä, kenen laulettavaksi ne lopulta päätyvät.  Vaikka teen Vicky Rostille tai Laura Voutilaiselle tekstiä, voi olla, ettei se koskaan päädykään levylle, kun loppumetreillä tulee joku parempi biisi, joka menee ohi.

Sanan sana soi mm. Topi Sorsakosken, Einin, Meiju Suvaksen, Jani ja Jetsettersien sekä Tomi Metsäkedon albumeilla.

Miehenkuvatukset päätyvät tekstiin

Korven sylissä avojaloin kulkeva leijonaharja kantaa nimeä, joka tarkoittaa swahilin kielessä kiitos. Sanan äidin nimi on Hymy.

– Musta olisi voinut tulla Piste tai Pilkku! Ajattelepa sitä, Sana parahtaa äitinsä nimivalintaa esikoiselleen.

Pihalle pyörähtäessä askel vetää ulkorakennukseen, jonka toisessa päässä on kanala ja toisessa varasto, jossa asuu Kalevi Pentikäinen. Tänä 70-luvulta peräisin oleva mallinukke on tehnyt miehen virkaa talossa pitkään, nauraa Sana ja myöntää, että kyllähän jokainen mies, joka hänen elämäänsä liittyy, joutuu ennen pitkää hänen sanoituksiinsakin. Oma kokemus ei ole kuitenkaan ainoa lähde, josta ammentaa.

– Onhan  minulla silmät ja korvat päässä. Kerään materiaalia kaikkialta ja koko ajan. Maailma on niin täynnä tekstin aiheita.

Kun alkukesästä julkisuuteen nousi uutinen Jipun ja Jussi Lammen suhteen kariutumisesta ja siitä, kuinka Jippu kosti sanoituksillaan, Sana sanoo nauraneensa.

– Voihan niin tehdä, kun sen tekee tyylikkäästi. Olen niin tehnyt minäkin.