Jäätelöauto kailottaa pikkuteilläkin

Toni Mäkelä on ajanut jäätelöautoa 17 vuoden ajan. Tuttu tunnussävel ei kuitenkaan ole ryhtynyt miestä tympimään, sillä työ ihmisten kanssa palkitsee. Jäätelönsyönnin joensuulainen yrittäjä jättää kuitenkin vain kotona perheen kanssa tehtäväksi.

Kotimaa
Jäätelöauto tiellä.
Heikki Haapalainen / Yle

Kesä on jäätelöauton kuljettajan kiireisintä aikaa. Osa yrittäjistä on laittanut kesäksi liikkeelle useampia autoja.

- Uutena nyt Pohjois-Karjalassa kiertää kesäauto, jolla kierretään Joensuun ympäristössä sellaissa paikoissa, joissa jäätelöauto ei ole ennen käynyt. Päästään ilman reittiä ja aikataulua kiertämään uusiakin paikkoja, kertoo yrittäjä Toni Mäkelä.

Pääsääntöisesti autot kiertävät myymässä jäätelöä ennalta suunnitellulla reitillä, jota on mainostettu koteihin.

Myös haja-asutusalueilla auto on kiertänyt pitkään.

- Kyllähän täällä nämä vakioasukkaat ovat ja kesällä määrä moninkertaistuu mökkiläisten myötä. Moni on asiakas omilla kotikulmillaan ja huomaa, että autohan käy myös täällä mökin edessä.

Yrittäjä Tomi Mäkelä uskoo jäätelökaupan kannattavan myös maaseudun pikkuteillä.

- Vielä on yksi yrittäjä ja yksi työntekijä tullut toimeen, kertoo Mäkelä.

Jäätelöä kuski maistaa vasta kotona

Jäätelöautoyrittäjä Tomi Mäkelä
Yrittäjä Toni Mäkelä.Heikki Haapalainen / Yle

Joensuussa asuva Toni Mäkelä on toinen Pohjois-Karjalan kahdesta jäätelöautoyrittäjästä. Hänen alueensa pohjoisimmat paikat ovat Kainuun Sotkamo ja Kuhmo. Eteläisimmät myyntireitit ovat Punkaharjulla Etelä-Savossa.

Mäkelä aloitti jäätelöauton ajamisen opiskeluiden ohessa vuonna 1995. Myöhemmin hän ryhtyi tekemään työtä vakituisesti ja vuodesta 2007 hän on ollut franchising-yrittäjä.

Kaupanteko pyörii paljon lasten ympärillä.

- Lapsiperheet ja isovanhemmat ovat paljolti asiakkaina. Tietysti meidän pakettikootkin isommalle porukalle suunnattuja. Pienempiä paketteja ostelevat opiskelijat. Kaikkien kauppahan tämän pitäisi olla, Mäkelä tuumaa.

Intoa kaupantekoon on pitänyt yllä mukava työ ihmisten kanssa. Myös Mäkelän koulutus sopii työhön loistavasti, hän kertoo.

Kotona otan jäätelön, täällä mennään ruisleivän avulla.

Toni Mäkelä

- Tässä yhdistyvät minun koulutukseni: ajo- ja kuljetusmekaanikko, sosiaalialan koulutus ja myös myyjän tutkinto. Autolla saa mennä, ajan pillit päällä ja annan ensiapua makean nälkään kuten ensihoitajana ja sitten kaupan puoli tietysti.

Reitit ovat pitkiä ja niillä on minuuttiaikataulu. Välillä on kuitenkin levättävä ja syötävä eväitä, mutta auton pakastimesta Toni Mäkelä ei jäätelöä ota.

- Se jätetään kotia. Eli kotona otan jäätelön, täällä mennään ruisleivän avulla, Mäkelä naurahtaa.