1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntomessut 2012

Luonnonmukaisella pihalla ei tarvitse nähdä vaivaa

Perustuksia kaivaessa löytyneitä kiviä voi hyödyntää luonnonmukaisella pihalla. Ne eivät vaadi sijoituspaikaltaan tietynlaista maata tai aurinkoakaan.

Asuntomessut 2012
Pihaan on jätetty metsää
Koko tonttia ei tarvitse raivata puhtaaksi. Asuntomessujen Mustikka-talon pihaan on jätetty metsää.Mari Siltanen / Yle

Käynnissä on historialliset asuntomessut, sanoo Viherrakentajat ry:n puheenjohtaja Seppo Närhi. Ensimmäistä kertaa on rakennuslupien yhteydessä vaadittu ammattilaisten tekemä pihasuunnitelma. Se näkyy.

Pihojen toiminnot on mietitty hyvin niin, että kaikelle on tilaa. Materiaalivalinnoissa on kiinnitetty huomiota talon tyyliin ja kasvitkin on valittu ympäristöä silmälläpitäen. Esimerkiksi kohteen 11 eli Mustikan pihalla on otettu huomioon tonttia rajaava metsä. Sen on annettu jäädä osaksi luonnontilaan.

Luonnon voi vaan antaa olla olemassa

Mustikka-talon pihan nurkkaan on jätetty metsää, johon on vain rakennettu pieni polku, sillä asukkaat ovat halunneet hyödyntää sijainnin. Myös perustuksia kaivaessa löytyneitä kiviä on siroteltu pihaan.

- Niistä on tehty yksi osa tämän pihan ilmettä.

Kaikissa muissa messukohteissa on jouduttu mylläämään pihaa enemmän ja tuomaan täyttömaita.

- Se luonto, mikä tänne tulee, tulee ihmisen tekemänä vähitellen.

Työläs piha ei ole luonnonmukainen

Luonnonmukaisuuden lähtökohtia on kolme. Ensiksi kannattaa hyödyntää sijainti, eli mitä ympäristössä jo on. Toiseksi paikalliset materiaalit eli vaikka ne kivet voi myös ottaa osaksi pihaa. Kolmas ohje säästää puutarhurin urakkaa, sillä Närhi neuvoo tekemään helposti hoidettavan pihan.

Toisin sanoen, jos pitää kastella ja leikata paljon, jotta kasvi menestyy, on piha keinotekoinen.

- Jos kasvit kasvavat ja voivat olla luontevan oloisesti vähäisellä työllä, ollaan aika lähellä luonnonmukaista ympäristöä.

Ehdoton ei Seppo Närhikään ohjeidensa kanssa ole.

- Jokainen voi tehdä omassa pihassa miten haluaa.

Lue seuraavaksi