NH90-kopterit lunastivat odotukset Portugalissa

Kolme Utin Jääkärirykmentin helikopteria miehistöineen on parhaillaan Portugalissa testaamassa taitojaan kuumassa ja vuoristoisessa olosuhteessa. Tähän saakka NH90:t ovat pärjänneet lajitoveriensa parissa mallikkaasti.

Kotimaa
Kapteeni Jaakko Kauppinen NH90-helikopterin perämiehenä Portugalin ilmatilassa.
Puolustusvoimat / Utin Jääkärirykmentti

Viitisenkymmentä miestä ja kolme NH90-kuljetushelikopteria Utin Jääkärirykmentistä ovat jo parin viikon ajan osallistuneet monikansalliseen lentoharjoitukseen Portugalissa. Euroopan puolustusviraston helikopterikoulutusohjelmaan kuuluvaan Hot Blade 2012 -harjoitukseen osallistuu yhdeksän eri maata.

- Harjoitukset ovat menneet oikein hyvin. Muutama lento on jouduttu perumaan teknisten asioiden takia, mutta se on normaalia toimintaa. Silloin tekniikkakin saa harjoitusta koneiden korjaamisesta näissä olosuhteissa, sanoo Helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Pellinen.

Ensimmäinen viikko ei lämpötilan puolesta asettanut odotettuja haasteita, mutta asia korjaantui seuraavalla viikolla.

- Tällä hetkellä lämpötila huitelee 30:n asteen paremmalla puolella, ja sisämaassa on parhailla paikoilla lähemmäs 40 astetta lämpöä, kertoo Ari Pellinen.

Meidän toimintavarmuutemme on ollut ihan samaa luokkaa kuin muidenkin.

Ari Pellinen

Korkea vuoristo ja kuuma ilma vaikuttavat molemmat kopteriin. Tähän saakka NH90-helikopterit ovat kuitenkin suoriutuneet kaikista tehtävistä.

- Kone toimii niin kuin on ajateltukin, toteaa Ari Pellinen tyytyväisenä.

Hänen mukaansa kopteri pärjää varsin hyvin myös vertailussa muiden maiden kalustoihin.

- Meillä on uusin helikopteri, mitä tässä kokoluokassa on eli kaluston puolesta meillä ei ole mitään hävittävää. Meidän toimintavarmuutemme on ollut ihan samaa luokkaa kuin muidenkin, vakuuttaa Ari Pellinen.