Vuorilla asiat ovat yksinkertaisia

Imatralainen 16-vuotias nuorukainen valloitti heinäkuun alussa Euroopan korkeimman vuoren. Vuorikiipeilyssä Juho Knuuttilaa kiehtoo itsensä voittaminen ja vuoristoelämän yksinkertaisuus.

Kuva: Juho Knuuttila

16-vuotias Juho Knuuttila palasi pari päivää sitten yhdeltä vuorikiipeilymatkalta. Nyt nuorukainen oli mukana kansainvälisen retkikunnan mukana valloittamassa Venäjällä sijaitsevaa Euroopan korkeinta Elbrus-vuorta. Kaukasuksella sijaitseva vuori on 5642 metriä korkea.

Knuuttilan vuorikiipeilyharrastus alkoi vuonna 2007, jolloin hän kiipesi lomamatkalla Madeiran korkeimmalle vuorelle Pico Ruivolle. Vuonna 2011 Knuuttila kävi Kilimanjaron huipulla.

Lajissa kiehtoo arvattavasti itsensä voittaminen.

Siellä riittää, että nukut, syöt ja kiipeät.

Juho Knuuttila

- Tämän lisäksi pidän siitä, että vuorilla asiat ovat niin yksinkertaisia. Siellä riittää, että nukut, syöt ja kiipeät. Näitä yksinkertaisia asioita oppii arvostamaan.

Vuorikiipeilijä kantaa kotonakin rinkkaa

Elbrus-vuoren huipulla ei Juho Knuuttila ehtinyt kauaa vanheta. Nousu huipulle oli vienyt voimat.

- Olin todella väsynyt. En ehtinyt edes kunnolla katsoa maisemia, sillä lasku alkoi nopeasti. Minulla oli vuoristotaudin oireita, kuten huimausta.

Vuorikiipeilijällä tulee olla rautainen kunto. Treenata täytyy ympäri vuoden.

- Treeniin kuuluu punttitreeniä ja kestävyyslajeja kuten juoksua ja hiihtoa. Talvisin mm. kävellään rinkka selässä lumihangessa, kuvailee 16-vuotias vuorikiipeilijä.

Juho Knuuttila aikoo tulevaisuudessa hioa tekniikkaansa Alpeilla ja suunnata Etelä-Amerikan korkeimmalle vuorelle parin vuoden kuluttua. Aconcagua-vuorella on korkeutta lähes 7 tuhatta metriä.