Tiina Lymin päässä asuu ihmiskohtaloita

Näyttelijä, ohjaaja, kirjailija Tiina Lymi ei malta maata riippukeinussa pilviä tuijottelemassa kesälläkään. Hattulassa Tyrvännön kesäpaikassa kypsyvät tarinat tv-sarjaksi.

kulttuuri
näyttelijä Tiina Lymi
Kiti Pölönen / Yle

Kulttuurin moniottelijan pää ei kesälläkään lepäile - paitsi jos tietokone jää kotiin. Silloin Tiina saattaa heittäytyä kavereiden tai lasten kanssa lomatunnelmiin. Vanhoja roolejaan tai töitään ei Esmeraldan ääni ja Akvariorakkauden tähti mielellään muistele, niistä kun on jo "valovuosia" aikaa.

Yhä enemmän ja enemmän Tiina Lymiä on ruvennut kiinnostamaan kirjoittaminen. Tarinoita tulvii päähän siihen tahtiin, että heikompaa hirvittää.

- Näyttelemisen suurin palo ja kunnianhimo ovat tällä hetkellä vähän sammuksissa. Tosin kyllähän se näyttelemisen hinku syttyy, kun saa hyvän roolin, näyttelijätär tuumii.

Ideasampo pyörii

TIina Lymiä ei yhtään pelota tai arveluta se, että tarinat päästä loppuisivat.

- Päinvastoin, juttuja pyörii aika härdellinä mielessä koko ajan ja joskus liikaakin.

Tiina Lymi on varma, että hän olisi oiva suuren yrityksen pomo, jolla olisi leegio alaisia toteuttamassa hänen joka puolelle sinkoavia ideoitaan. Auliisti hän myöntääkin, että asioiden loppuunsaattaminen ei ole hänen vahvimpia puoliaan.

- Olen tavallaan eräänlainen keskeneräisten käsitöiden mestari. Nikkaroiminen tai maalaaminen on hetken hupia, mutta äijäilyä sirkkelin kanssa kyllä välttelen. Tosin jonkun sohvan päällystäminen sujuu pelkällä tahdolla, mutta yksi sohva riittää.

Pilvien tuijottelu pitkästyttää

Tarmoa on päästävä purkamaan johonkin, joutilaisuus ei ole Tiina Lymin juttu.

- Joo, en kyllä rupeaisi verkkokeinussa kiikkumaan ja tuijottelemaan kuinka pilvet soutaa, on siinä kirja ainakin oltava. Enkä kyllä kovin kauan muutenkaan siinä keinussa toimettomana kiikkuis, hän toteaa.

Puutarhanhoito Tiina Lymiä innostaa kovasti, mutta tyylilleen uskollisena hän sanoo istuttavansa keväällä liudan kasveja, jotka sitten viimeistään heinäkuussa kuolevat.

- Kukkienkin draamankaari on puutarhassani lyhyt.

Tv-sarja tulossa

Tarinoiden idut sen sijaan kyllä kehittyvät, kasvavat ja kiehtovat katsojia. Tänä kesänä Tyrvännön kesäpaikassa, korkean katon alla, kehittyvät ainekset tv-sarjaan.

Hahmoihinsa Tiina Lymi yhdistelee tuttujen ja tuntemattomien ihmisten ominaisuuksia, piirteitä ja sattumuksia. Moni tarina lähtee liikkeelle pikkuruisesta idusta: paloista omasta itsestä, kaupanmyyjästä tai omasta mummosta.

Usein havainnot tarinoiden hahmoihin syttyvät pienistä asioista, kuten miten tuo mies selvästi pelästyi, vaikka yrittää peittää sen.

Sen miehen ja monen muunkin henkilön yksittäiset piirteet käsikirjoittaja Tiina Lymi liimaa yhteen ja luo uusia henkilöitä, joita me sitten kohtaamme tv-ruudussa tai teatterin näyttämöllä.