Viininviljelyä käynnistellään Etelä-Karjalassa

Viinirypäleiden viljely on Suomessa harvinaista, koska viinirypäleet ovat melko herkkiä kylmälle säälle. Niiden viljelyn suosio on kuitenkin kasvussa. Lappeenrantalainen Timo Taskinen on 15 vuoden aikana koeviljellyt noin 150 lajiketta ja löytänyt mielestään Suomen suveen parhaiten sopivat lajikkeet.

Kuva: Yle

Etelä-Karjalassa ollaan aloittelemassa viinirypäleiden viljelyä. Lappeenrantalainen Timo Taskinen on tutkimusmielessä kasvattanut viiniköynnöksiä Lappeenrannassa ja Suomenniemellä jo viidentoista vuoden ajan.

Kokemusten perusteella Taskinen on päättänyt käynnistää kaupallisen viljelyn ensi kesänä. Palsta on hankittu ja suunnitteilla on noin 1500 taimen istuttaminen.

Viljelmästä on tulossa yksi Suomen suurimpia, sillä toistaiseksi eri puolilla maata on vain muutamia useamman sadan taimen viinitarhoja.

Viininmaistajaisiin vielä aikaa

Ensimmäisiä viininmaistajaisia saadaan kuitenkin vielä odottaa.

- Rypäleiden kanssa menee ehkä viisikin vuotta ennen kuin niistä saadaan viiniä, mutta ehkä me aloitamme marjaviinin valmistuksella, Taskinen sanoo.

Taskisen mukaan viinitilasta on kuitenkin vielä ennen aikaista puhua.

-Tässä vasta haarukoidaan mahdollisuuksia.

Viljely onnistuu oikeilla lajikkeilla

Taskinen on testannut noin 150 rypälelajiketta Etelä-Karjalassa ja hänen mukaansa viljely kyllä onnistuu, kun valitsee oikeat lajikkeet. Hän on valinnut omalle tilalleen 15 lajiketta, jotka kestävät hyvin Suomen koleita kesiä.

- Tietyillä lajikkeilla viljely onnistuu ihan ilman mitään isompia kikkailuja. Ihan samalla tavalla kuin minkä tahansa marjan kasvattaminen, Taksinen kertoo.

Toiset vähän herkemmät lajikkeet vaativat talvisuojausta ja avustusta kasvukauteen. Lisäksi on lajikkeita, jotka pärjäävät vain Suomessa vain kasvihuoneissa.