1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. olympiamitalit

Kähvelsikö Willamo Remeksen olympiamitalin?

Sallalaisen mestarihiihtäjän ja Mannerheimristin ritarin Olli Remeksen poika Martti Remes sanoo, että eversti Oiva Willamo aikoinaan kähvelsi hänen isänsä olympiamitalin. Mitali oli pitkään kateissa, kunnes se löytyi vuonna 1957.

olympiamitalit
Yle / Jorma Korhonen
Sisarukset Martti Remes ja Ulla Kellokumpu ovat iloisia siitä, että heidän isänsä Olli Remeksen arvokas olympiamitali sijoitetaan Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museoon. Kuuntele juttu (5min 52s)

Willamon vaimona ollut kirjailija Annikki Kariniemi palautti sen Remeksen suvulle.

Sodan pyörteissä Remesten koti paloi Sallan Kuolajärvellä ja Olli Remeksen koko palkintokokoelma katosi - siinä mukana meni tuo arvokas olympiamitali. Martti Remes on varma, että eversti Oiva Willamo sen sieltä raunioista löysi ja pisti taskuunsa.

- Muuta selitystä ei ole sille, että Kariniemi sen siten palautti, Martti Remes sanoo. Hänen mukaansa isänsä muusta palkintokokoelmasta ei ole tietoa.

Eversti Oiva Johannes Willamo toimi talvisodassa rintamaupseerina. Jatkosodassa hän oli yhteisesikunta Roin komentajana ja hoiti saksalaisten ja suomalaisten välisiä yhteyksiä.

Kotiin jäi 60 kilon hopeasäkki

- Äidin kertoman mukaan kotiin Kuolajärvelle jäi 60 kilon säkillinen hopeaa.

Martti Remes kertoo isänsä rintamalta kirjoittaneen, että palkinnot ovat siellä ja kehottanut noutamaan ne pois.

- Ja kyllähän äiti niistä tiesi. Mutta sodan liekit löivät niin lujasti, että ei sinne ollut menemistä. Isä myöhemmin kävi poliisien kanssa raunioilla, mutta siellä liikkuminen oli liian vaarallista.

- Varmaan ne hopeapytyt sulivat yhdeksi möykyksi siinä palossa. Kariniemen palauttama mitalikin oli huonokuntoinen ja jollakin terävällä rapattu. Sitä piti käyttää hopeasepällä Helsingissä.

Remeksen mitali Sallan museoon

Olli Remeksen vuonna 1936 voittama hopeinen olympiamitali on luovutettiin tiistaina Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museoon. Remes saavutti tuon mitalin vuonna 1936 sotilaspartiohiihdossa Saksassa Garmisch-Partenkirchenissä. Remes teki hiihtäjänä myös useita muita huippusuorituksia. Sodassa hän ansioitui ja nimitetty Mannerheim-ristin ritariksi numerolla kymmenen.

Olli Remes kuoli 33-vuotiaana rintamalla tarkka-ampujan luotiin Karhumäessä. Hän oli juuri saanut siirron pohjoiseen Osasto Saun riveihin.

Lue seuraavaksi