Espanjan kuninkaalliset osallistuvat säästötalkoisiin - palkasta pois 7 prosenttia

Espanjan kuningas ja kruununprinssi alensivat palkkojaan tänä vuonna vapaaehtoisesti, Espanjan kuninkaanlinna kertoo.

Espanjan kuningas ja kruununprinssi alentavat palkkojaan osana maan rankkaa säästökuuria. Kuningas Juan Carloksen ja kruununprinssi Felipen palkkoja alennetaan noin 7 prosenttia. Espanjan kuninkaanlinna tiedotti kuninkaallisten säästöaikeista tiistaina.

Leikkauksen jälkeen kuninkaan palkka on noin 272 000 euroa ja kruununprinssin 131 000 euroa. Kuninkaanlinnan mukaan kuningas ja prinssi alensivat palkkojaan tänä vuonna vapaaehtoisesti.

Kuninkaallinen perhe on budjetoinut itselleen kuluvaksi vuodeksi noin 8,3 miljoonaa euroa. Määrä on 2,0 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.

Espanjan kuninkaalliset ovat olleet viime aikoina suurennuslasin alla, kun maan talous on syöksynyt jälleen taantumaan. Lisäksi Espanjan työttömyysaste on euroalueen korkein, 25 prosenttia.

Kansalaiset tuohtuivat keväällä muun muassa siitä, kun kuningas matkusti Botswanaan kalliille norsunmetsästyssafarille.

Espanjan ankara säästöohjelma pitää sisällään muun muassa veronkorotuksia, työmarkkinauudistuksia ja julkisen alan työntekijöiden palkanalennuksia.

Euroopan talouskriisi on kaventanut kuninkaallisten perheiden budjetteja myös Britanniassa, Belgiassa ja Alankomaissa, uutistoimisto AP kertoo.