THL: Pastöroimattomassa maidossa ei ravitsemuksellista lisäarvoa

EHEC-bakteerin vuoksi on mahdollista, että tulevaisuudessa Kuralasta ei enää myydä pastöroimatonta maitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija korostaa, että pastöroimattomassa maidossa ei ole mitään ravitsemuksellista lisäarvoa. THL:n kanta on yksinkertaisesti juoda pastöroimattoman maidon sijaan kaupan maitoa.

Kuva: Devy Nagalingam / Yle

Turun museokeskuksen ylläpitämässä Kuralan kylämäen navetassa on meneillään perusteellinen, koneellinen puhdistus EHEC-epidemian takia. Kuralan kylämäen navetan puhdistaminen lannasta kestää arviolta koko loppuviikon.

Puhdistuksen ja sen jälkeen tehtävän terveystarkastuksen jälkeen arvioidaan koska  Kuralan ovet aukeavat jälleen yleisölle.

EHEC-bakteerin vuoksi on hyvinkin mahdollista, että tulevaisuudessa Kuralasta ei enää myyda pastöroimatonta maitoa, arvioi tutkija Pekkä Käär Turun museokekuksesta.

Kyselytutkimus pastöroimattomasta maidosta

Kuva: Devy Nagalingam / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toivoo edelleen Kuralan kylämäen tilalla käyneiden henkilöiden vastaavan netissä olevaan kyselyyn. Tähän mennessä kyselyyn on vastannut 160 henkilöä. Vastausaikaa on vielä tämä viikko.

Kahdella kyselytutkimuksella kartoitetaan EHEC-tartunnan saaneiden henkilöiden tilannetta ja lisäksi THL on kiinnostunut kuulemaan kansalaisten mielipiteitä pastöroimattomasta maidosta, kertoo erikoistutkija Katri Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Haluamme kartoittaa mikä on ihmisten käsitys pastöroimattomasta maidosta ja sen riskeistä. Tätä asiaa ei ole selvitetty juurikaan. Tutkijat tuntevat kentän hyvin, mutta mikä mahtaa olla muiden ihmisten tilanne?

Jalava on jo nyt tyytyväinen vastaussaldoon, mutta toivoo ihmisten vielä vastaavan kyselyihin. Jalava muistuttaa, että koska kyseessä on nettikysely, niin se varmasti valikoi vastauksia. 

Kyselyyn vastaavat todennäköisesti enemmän ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita asiasta ja näin ollen se ei vastaa koko väestön käsitystä asiasta, mutta toki vastaukset antavat suuntaa tilanteesta ja esimerkiksi siihen, mihin meidän pitäisi kiinnittää huomiota vaikkapa tiedottamisessa, pohtii erikoistutkija.

Maidon pastörointihan on vain maidon kuumennusta, mehän kuumennetaan muukin ruoka, joten maitokin voidaan juoda kuumennettuna.

Erikoistutkija Katri Jalava

Ehec-tapaukset eivät ole kovin harvinaisia Suomessa. Suomessa todetaan vuosittain arviolta 10-20 EHEC-tapausta eri maatiloilla. Useimmiten ne liittyvä siihen, että on vierailtu maatilalla tai sitten on juotu pastöroimatonta maitoa, kertoo Jalava.

- Tyypillisintä on että infektio leviää kosketustartuntana. Esimerkiksi ulkomailla suuret epidemiat ovat liittyneet tilavierailuihin, joissa lapset ovat kosketelleet eläimiä, selventää Jalava.

Raju tauti

EHEC-bakteeri aiheuttaa veriripulia ja usein munuaisten vajaatoiminnan oireyhtymän. Taudin vakavuus on siis syy miksi THL:n tutkija suhtautuu EHEC-bakteeriin hyvin vakavasti. Näitä tapauksia ei pitäisi olla yhtään, toteaa Jalava ja jatkaa

-THL ei suosittele pastöroimatonta maitoa  pienille lapsille, vanhuksille, raskaana oleville tai kenellekään sairaalle. Pastöroimattomassa maidossa ei ole mitään ravitsemuksellista lisäarvoa, jonka vuoksi sitä pitäisi juoda.

Maidon pastörointihan on vain maidon kuumennusta, mehän kuumennetaan muukin ruoka, joten maitokin voidaan juoda kuumennettuna, toteaa erikoistutkija.

- Mitään terveyshyötyjä pastöroimattomasta maidosta  ei saa, mutta siitä voi saada terveyshaittoja.

Jalava korostaa, että kaupan maitohyllystä löytyy monia hyviä vaihtoehtoja pastöroimattomalle maidolle. EHEC -bakteeri ei ole ainoa raakamaidossa mahdollisesti esiintyvä bakteeri. Kampylobakteeri, salmonella ja listeria ovat myös raakamaidosta tavattavia mahdollisesti infektioita aiheuttavia taudinaiheuttajia. Kannattaa siis juoda kaupan maitoa.