1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työelämään tutustujista kilpaillaan työmarkkinoilla

Monen koulu- tai lukioikäisen nuoren ensimmäinen työpaikka järjestyy Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Pelkästään kaupan ala palkkaa ohjelman kautta vuosittain noin 10 000 nuorta.

Kuva: Noora Kettunen / Yle

Moni koululainen saa oppia yrityksistä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Kesäharjoitteluohjelmassa peruskoulu- tai lukioikäinen nuori voi tutustua työelämään kahden viikon ajan. Yritys maksaa työstä reilun 300 euron korvauksen. Ohjelmaan osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia nuoria.

16-vuotias Joona Holopainen tutustuu kaupan alaan helsinkiläisessä Alepassa. Töitä on 30 tuntia viikossa kahden viikon ajan.

- Olen täyttänyt hyllyjä ja roudannut tavaraa, aika tällaista peruskauppahommaa.

Kaikkien ohjelmaan osallistuvien nuorten määrää ei tilastoida, mutta pelkästään nuorten suurin työllistäjä kaupan ala arvioi palkkaavansa sen kautta vuosittain noin 10 000 nuorta. Paljon nuoria työllistää myös muun muassa majoitus-ja ravitsemisala.

Yritys maksaa nuorelle kahden viikon työstä 320 euroa. Se riittää Joona Holopaiselle.

- Kyllä se on ihan ok työhön nähden, kun se on helppoa ja yksinkertaista. Ei voisi enempää vaatia.

Yritykset kilpailevat nuorista harjoittelijoista

Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaa on toteutettu 90-luvun alusta lähtien. Työmarkkinakeskusjärjestöt suosittelevat liitoilleen ohjelman toteuttamista, ja mukana olevista aloista päätetään liittokohtaisesti.

Kilpailu tulevaisuuden työntekijöistä on kovaa, minkä takia liitot miettivät keskenään keinoja, joilla löytää nuoria työntekijöitä.

Mirja Hannula

- Ohjelman ideana on nimenomaan tarjota kesätyö sellaisille nuorille, joilla ei aikaisempaa työkokemusta ole. Kilpailu tulevaisuuden työntekijöistä on kovaa, ja sen takia liitot miettivät keskenään keinoja, joilla löytää nuoria työntekijöitä, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mirja Hannula.

Ohjelman avulla yritykset voivat esitellä toimintojaan nuorille.

- Yritykset saavat näin kosketuksen tulevaisuuden osaajiin. Lisäksi saamme nuoret näkemään, millaisia yrityksiä on. Suurin osa meidän jäsenyrityksistämme on muualla kuin siellä torin laidalla, missä normaalisti kuljetaan, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Birgitta Ruuti.

Joona Holopainen uskoo kaupan alan työllistävän myös tulevaisuudessa.

- Kuitenkin kauppaa käydään aina, niin ei tämän pitäisi olla mihinkään loppumassa.