Harvinainen meripihkalöytö Kierikissä

Yli-Iin Kierikistä on löytynyt yleisökaivauksissa harvinainen meripihkakorun palanen. Löydön teki yksitoistavuotias Hedvig Hautala.

Kotimaa
Kierikistä löytynyt meripihkakorun palanen.
Patrik Franzén

Yli-Iin Kierikin yleisökaivauksilta on löytynyt harvinainen meripihkakorun katkelma. Löydön teki tiistaina yksitoistavuotias Hedvig Hautala. Edellinen meripihkalöytö Kierikkikankaan kaivauksilta tehtiin viisi vuotta sitten.

Museoamanuenssi Patrik Franzén Pohjois-Pohjanmaan kierikkikeskuksesta pitää löytöä hyvin merkittävänä tapauksena. Franzénin mukaan Alkuperäinen koru on todennäköisimmin päätynyt Pohjoiseen Iijokea pitkin tai meriteitse.

- Meripihkastahan usein puhutaan kivikauden kultana, sillä varsinaisia kultalöytöjä ei tuolta ajalta ole.

Suomesta tunnetaan hiukan yli tuhat meripihkalöytöä sadalta löytöpaikalta eri puolilta maata. Kierikki tunnetaan erityisen runsaista meripihkalöydöistään. Iijoen varrelta on tehty yli kaksisataa löytöä, joista suurin osa on Kierikistä. Esimerkiksi Oulujoen varrelta on tehty vasta yksi meripihkalöytö.

- Korulöytö kertoo Pohjoisen läheisistä yhteyksistä Baltian maihin noin 5500 vuotta sitten. On harvinaista, että näin pohjoisesta löytyy tällaisia esineitä, joiden alkuperä on ollut nykyinen Latvia tai Liettua, Patrik Franzén paljastaa.

Franzén uskoo korun palaavan vielä löytöpaikalleen.

- Toivomme, että tämä korulöytö päätyy lopuksi tänne kierikkikeskukseen museoon näytille. Ensin löytö konservoidaan ja luetteloidaan. Sitten neuvotellaan asiasta kansallismuseon kanssa, mutta emmeköhän me sen tänne lopulta saa.

Kierikin arkeologiset yleisökaivaukset jatkuvat vielä lauantaihin 28. heinäkuuta saakka. Kaivauksia pidetään tiistaista lauantaihin. Kaivauksiin voi osallistua arkeologin opastamana osallistumismaksua vastaan.