1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pensasmustikka on kesän trendimarja

Uudet marjalajikkeet valtaavat vähitellen tilaa suomalaisten kotipihoilta. Goji-marja, marjatuomipihlaja ja karhunvatukka ovat vielä melko eksoottisia lajeja. Sen sijaan pensasmustikka on viime vuosina yleistynyt myös kaupallisessa viljelyssä.

Kotimaan uutiset
Kypsyviä pensasmustikoita.
Pensasmustikoita kypsymässä. Tänä kesänä mustikkasato kypsynee vasta elokuun alussa.Yle

Kun Anne ja Hannu Uljas aloittivat pensasmustikan viljelyn mansikkatilallaan vuonna 2001, oli lajike useimmille asiakkaille outo.

- Alussa sitä täytyi maistattaa ihmisille, ja ensimmäisenä vuonna osa sadosta jäi pensaisiin, kun ottajia ei riittänyt. Sitä mukaa kun laji on yleistynyt, on kiinnostuskin kasvanut. Viime vuonna jouduimme loppukesästä jo myymään ei-oota, Anne Uljas kertoo.

Tänä kesänä pensasmustikkasato kypsynee vasta elokuun alussa. Kyselyjä marjoista tulee kuitenkin jo useita päivässä, sillä moni halukas pelkää jäävänsä ilman. Mihin suosio perustuu?

- Marjan maku on miellyttävä, eikä pensasmustikka sotke käsiä. Poimiminen sujuu helposti jakkaralla istuen, paljon vaivattomammin kuin metsässä, Uljas kehuu.

Satoa omalta pihalta

Kiinnostus mansikkaa ja mustaherukkaa erikoisempia marjoja kohtaan näkyy myös puutarhaliikkeissä, joista voi löytää esimerkiksi goji-marjan eli pukinpensaan tai marjatuomipihlajan taimia.

Osaltaan marjapensaiden menekkiä kasvattaa viime vuosien trendi viljellä hyötykasveja omaan käyttöön.

-Halutaan omavaraista meininkiä, eli ostetaan sellaisia marjapensaita jotka tuottavat niin hyvin satoa, ettei tarvitse hakea marjoja kaupasta, kertoo myyjä Jani Järvi Vantaan Plantagenista.

Asiakkaille pihakasveissa on tärkeää myös ulkonäkö. Erilaisia pensaita ostamaan tullut Eila Aalto hankki alkukesästä pensasmustikan taimia mökkipihalleen niiden syksyisen ruskan vuoksi.

- Se on kiva kasvi, koska marjojen lisäksi pensasmustikka on syksyisin kaunis, hän sanoo.

Lue seuraavaksi