1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian puolustusministeri ja presidentin lanko kuolivat iskussa

Iskussa kuoli myös entinen puolustusministeri ja haavoittui lisäksi ainakin maan sisäministeri ja turvallisuuspalvelun päällikkö. Kyseessä on vakavin isku Syyrian johtoa vastaan kansannousun aikana. Presidentin olinpaikasta ei ole tietoa.

Daoud Rajha seuraamassa ilmavoimien harjoituksia. 9. heinäkuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Syyrian puolustusministeri Daoud Rajha sekä presidentti Bashar al-Assadin lanko, varapuolustusministeri Assef Shawkat ovat kuolleet pommi-iskussa Damaskoksen keskustassa. Isku tehtiin keskiviikkona turvallisuuspalvelun päämajassa, kun joukko ministereitä ja turvallisuuspäälliköitä oli koolla.

Iskussa kuoli myös entinen puolustusministeri Hassan Turkmani. Hän kuoli sairaalassa myöhemmin päivällä. Lisäksi sisäministeri Mohammed Ibrahim Shaar ja turvallisuuspalvelun päällikkö Hisham Bekhtiar ovat haavoittueet. Shaar on tiettävästi vakaassa tilassa, mutta vaikeasti haavoittunut Bekhtiar on viety leikkaukseen.

Presidentti Assadin olinpaikasta ei ole tietoa. Muun muassa Valkoinen talo sanoo, ettei heillä ole käsitystä Assadin olinpaikasta. Joidenkin tietojen mukaan myös presidentti olisi ollut läsnä sotilasjohdon tapaamisessa, mutta tietoja ei ole millään tavoin vahvistettu. Assad ei kuitenkaan ole ollut julkisuudessa tai ottanut iskuun mitenkään kantaa.

Al-Arabiya-kanavan lähteiden mukaan myös tiedustelupäällikkö Hafez Makhlouf olisi kuollut. Tietoa ei ole vahvistettu.

Syyrian opposition vapaa armeija sanoo tehneensä iskun. Vapaan armeijan komentajan Riad al-Asaadin mukaan kyseessä ei ollut itsemurhaisku, vaikka Syyrian valtion televisio on näin sanonut. Asaadin mukaan pommi oli asetettu toimistoon ennakkoon. Syyrialainen turvallisuuslähde väitti aiemmin, että iskijä olisi ollut pommivyöllä varustettu presidentin lähipiirin henkivartiokaartin jäsen.

Aiemmin keskiviikkona syyrialainen islamistinen järjestö Liwa al-Islam kertoi Facebook-sivullaan tehneensä iskun. Syyrian valtiontelevisio syytti teosta "terroristeja". Armeija sanoi lausunnossaan jatkavansa taistelua "terroriryhmittymiä vastaan".

Pelätty lankomies

Valtiontelevision mukaan presidentti Bashar al-Assad on nimittänyt uudeksi puolustusministeriksi Fahd al-Frejin, joka toimi aiemmin armeijan esikuntapäällikkönä.

Puolustusministeri, entinen armeijan kenraali Rajha, 65, oli myös armeijan varakomentaja presidentin jälkeen ja ministerineuvoston varapuheenjohtaja. Hän oli myös korkea-arvoisin Syyrian hallituksessa ollut kristitty.

Presidentti al-Assadin lanko, varapuolustusministeri Shawkat toimi aiemmin sotilastiedustelun päällikkönä ja oli Syyrian hallinnon pelätyimpiä henkilöitä.

Aktivistien mukaan tasavaltalaiskaartin sotilaat eristivät Damaskoksen keskeisen sairaalan, kun ambulanssit saapuivat sairaala-alueelle. Haavoittuneiden ja kuolleiden kokonaismäärästä ei ole vielä tietoa.

Damaskoksen taistelut jatkuvat

Syyrian armeijan ja kapinallisten joukkojen taistelut ovat jatkuneet Damaskoksen keskustassa neljä päivää. Taistelut ovat jatkuneet myös keskiviikkona useissa Damaskoksen kaupunginosissa.

Kaupunkilaiset kertoivat kuulleensa keskiviikkona useita räjähdyksiä presidentin veljen ja erikoisjoukkojen komentajan Maher al-Assadin tukikohdan läheltä Damaskoksessa. Räjähdysten syystä ei ole vielä tietoa. Syyrian sisäministeriö kiisti, että räjähdykset olisivat sattuneet tukikohdan sisällä.

Muun muassa armeijan helikopterit ovat tulittaneet Damaskoksen asuinalueita. Myös armeijan tykistö tulittaa asuinalueita Damaskosta ympäröiviltä kukkuloilta.

Vapaan armeijan tiedottajan mukaan taistelut jatkuvat, kunnes Damaskos on opposition hallinnassa.

- Olemme siirtäneet taistelut Damaskoksen maakunnasta pääkaupunkiin. Meillä on selvä suunnitelma ottaa haltuun koko Damaskos. Meillä on vain kevyttä aseistusta, mutta se on tarpeeksi, sanoi vapaan armeijan tiedottaja, eversti Kassem Saadeddine.

- Odottakaa yllätyksiä, Saadeddine jatkoi.