Olkiluodon viivästyminen voi nostaa sähkön hintoja rajusti

Asiantuntijoiden mukaan Olkiluodon ydinvoimalatyömaan jatkuvat myöhästymiset johtuvat puutteellisista suunnitelmista. Ministerin mukaan voimalan viivästyminen voi nostaa sähkön hintaa talvella rajustikin.

Kotimaa
Olkiluoto 3 -voimala toukokuussa 2012.
Kuvassa on rakenteilla oleva Olkiluoto 3.Teollisuuden Voima Oyj

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies epäilee, että ydinvoimalan myöhästyminen vuodelta 2014 vuodelle 2015 saattaa vaikuttaa rajusti väliin jäävän talven sähkönhintoihin.

- Meillä on jo merkkejä siitä, että kylminä talvina hintapiiikit ovat varsin rajuja. Tätä mahdollisuutta ei voi sulkea pois, että sähkön saatavuus ja sähkön hinta pomppaa tuona talvena katosta lävitse, Häkämies sanoo.

Suunnittelu ollut puutteellista

Asiantuntijat arvioivat Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan jatkuvan myöhästymisen johtuvan suunnittelutyön puutteista. Ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Petteri Tiippana Säteilyturvakeskuksesta arvioi, että sujuva rakentaminen ei ole ollut mahdollista huonojen suunnitelmien takia.

- Silloin, kun sitä laitosta alettiin rakentaa 2005, niin suunnitelmat eivät olleet tarpeeksi kypsällä tasolla, että olisivat mahdollistaneet sujuvan rakentamisen, Tiippana sanoo.

Samoilla linjoilla on Ydinenergiatekniikan professori Riitta Kyrki-Rajamäki Lappeenrannan yliopistosta.

- Se, ettei ole alunperin ollut täysin detalji-suunnitelmat valmiina ja mitkä tahansa muutokset, miten ne saadaan tsekatuksi sisään, niin siitä tulee helposti viiveitä, Kyrki-Rajamäki sanoo.