Minkki on riiviö alivuokralaisena

Vikkelä minkkipesue pystyy saaressa tuhoamaan koko lintuyhdyskunnan. Rakennukseen pesiytynyt nappisilmä voi aiheuttaa hajuhaittoja, joiden takia esimerkiksi osa kesämökin rakenteista on vaihdettava uusiksi.

luonto
Minkki
YLE / Ville Välimäki

Kesämökkiläinen voi tietämättään elää rinnakkaiseloa yllättävien alivuokralaisten kanssa. Tosin munankuoret, höyhenet, pikkulintujen siivenkärjet ja vesilintujen väheneminen ympäristöstä ovat merkki villiminkin läsnäolosta.

Villiminkki pesii usein luonnononkaloissa ja koloissa, mutta tekee joskus pesänsä rakennukseen, esimerkiksi kesämökin alle eristevilloihin. Todistusaineistoa kutsumattomasta vieraasta saa, kun mökin lattian alta kuuluu epämääräistä töminää, sihinää ja kiljahduksia. Kun minkkipoikue on suuri, jopa 5-7 poikasta, ääntä lähtee kuin pienestä kylästä.

Viiksekäs eläin on haitallinen yleispeto, muistuttaa mikkeliläinen biologi, Suomen Metsästäjäliiton Suur-Savon piirin puheenjohtaja Martti Hahtola.

- Minkille kelpaa ravinnoksi melkein mikä tahansa sammakoista ja ravuista pikkulintuihin ja sorsiin, joten se menestyy turhan hyvin luonnossa. Tulokas on ollut niin vähän aikaa suomalaisessa luonnossa, että alkuperäinen eläimistö, erityisesti linnut, eivät osaa suojautua sitä vastaan.

- Äärettömän hyvän näkö- ja kuuloaistin avulla minkki havaitsee pienimmätkin liikkeet, ja nousee myös puuhun saalistamaan linnunpoikasia ja munia pesistä ja linnunpöntöistä. Siellä missä on paljon minkkejä, jää esimerkiksi telkän pesintä huonoksi. Telkkähän on laji, jota meidän pitäisi erityisesti suojella, sillä noin 70 prosenttia Euroopan telkistä pesii Suomessa, muistuttaa Hahtola.

Hamstraajan jäljet haiskahtavat

Minkki liikkuu yleensä hämärän aikaan, mutta kun sillä on poikaset, emon voi nähdä päivälläkin kantavan ravintoa poikasilleen. Eläin myös tottuu ihmiseen, kertoo luontoharrastaja Martti Hahtola.

Jokainen luonnosta pyydetty minkki on valtava luonnonsuojeluteko.

Martti Hahtola

- Jos jätät kahvipullat terassille, ne voivat joutua parempiin suihin salamannopeasti. Samoin monelta kalastajalta vikkelä eläin on napannut kalasaaliin, kun perattu kala on hetkeksi jäänyt vartioimatta.

Minkki hakeutuu usein järvien rannoille, purojen varsille ja saariin, missä ravintoa riittää ympäri vuoden. Koska kanta lisääntyy nopeasti, voi alueelle pesiytynyt minkki tehdä nopeasti selvää alueen lintupoikueista. Sen takia jokainen luonnosta pyydetty minkki on Hahtolan mukaan valtava luonnonsuojeluteko.

- Jos haluaa turvata lintujen elämän ja itsellä ei ole metsästyskorttia, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan. Seuran jäsenet voivat sitten loukuttaa kutsumattomat vieraat. Tosin on muistettava, että minkin poikueelliset naaraat ovat rauhoitettuja heinäkuun loppuun saakka.

Mökkiläiselle minkistä voi olla muutakin haittaa. Eläin saattaa kantaa mökin perustuksissa olevaan pesään enemmän ravintoa kuin poikaset jaksavat syödä. Mädäntyvistä raadoista tulee hajuhaittoja, ja pahimmassa tapauksessa vuokralaissuhteen jälkeen joudutaan purkamaan ja vaihtamaan mökin lattiaa ja eristeitä, varoittelee biologi Martti Hahtola.